4 maj 2024
onsdag, 27 juni 2012 19:42

Betongsilo blir bostäder i Nyköping

Skrivet av 
alt
Lantmännen bygger om sin siloanläggning i Nyköping till bostäder.

 

Ett unikt boende uppförs i Nyköpings hamn när Lantmännens siloanläggning byggs om till bostäder. Swecos arkitekter och konstruktörer har samarbetat i projektet. Sweco var konstruktör när betongsilorna uppfördes på 1960-talet och när verksamheten lades ner 2006 fick företaget i uppdrag att utreda vad man skulle göra med anläggningen och det kringliggande området.


– En idé var att riva allt och bygga ett högt torn, men läget nära medeltidsslottet Nyköpingshus är känsligt och området är både natur- och kulturskyddat, säger Annika Palmborg, uppdragsledare och ansvarig arkitekt.


Lösningen blev att behålla nio av de 18 cylindrarna och bygga in tre funktionella och rymliga lägenheter per plan – samtliga med balkong. Ovanpå de cylindrarna har ytterligare två våningar med topplägenheter och terrasser placerats. Lägenheterna är under produktion, med Peab som byggherre, och inflyttning planeras ske under nästa år.


– Det har varit roligt att få skapa de här lägenheterna med fantastisk utsikt mot fjärden och Nyköpingshus. Nu ritar vi vidare på bostäder i resten av kvarteret, avslutar Palmborg