4 maj 2024
onsdag, 27 juni 2012 20:01

Aberdeen hyr ut 5 700 kvm på Söder

Skrivet av 
alt
Tobaksmonopolet 2 i Stockholm Design District i kvarteret Rosenlundsgatan/Maria Bangata/Maria Skolgata. Foto: SE360

Hittills i år har Aberdeen Asset Management hyrt ut 5 700 kvm till sju hyresgäster i fastigheten Tobaksmonopolet 2 på Södermalm i Stockholm. De största nya hyresgästerna är Forestlight Studio, Spoon Publishing och Vaimo, vilka har tecknat kontrakt på mellan 1 000 och 1 500 kvm.

 

Inom fastigheten, som avgränsas av Rosenlundsgatan/Maria Bangata/Maria Skolgata finns två byggnader, Tobaksfabriken och Monopolet, med en uthyrbar yta om cirka 30 000 kvm. På senare tid har Monopolet genomgått en omfattande omdaning, med hjälp av Skanska, Projektledarhuset och Equator Stockholm.

 

I ett samtal med Fastighetsaktien ger Erik Skalin, uthyrningschef på Aberdeen, ett exempel på att byggnadens inbyggda svaghet vänts till något positivt: Han säger:

 

– I och med att fasaden utåt har små fönstergluggar, vilka inte släpper in tillräckligt med dagsljus för dagens hyresgäster, har byggnaden vänts ut och in genom att tillföra en ljusgård mot innergården. Fastigheten kan därmed erbjuda moderna kontorslokaler samtidigt som byggnadernas unika karaktär har bevarats.

 

– De nya hyresgästerna är företag inom film, media och IT – kreativa företag som vill ha något utöver traditionella kontorslokaler. I Monopolet och Tobaksfabriken erbjuder vi lokaler som har verkligt unik karaktär och det har mottagits väl av målgruppen, tillägger Skalin.

 

Efter uthyrningarna under årets första månader återstår enligt Eva Enochsson, Asset Manager på Aberdeen Pan-Nordic Property Fund, endast mindre ytor att hyra ut.

 

Fastigheten ligger i vad som brukar benämnas Stockholm Design District och flera hyresgäster inom design och inredning har sina showroom i fastigheten. Strategin vid uthyrningen av de nya kontorslokalerna var att fortsätta på den inslagna vägen med inriktning mot kreativa verksamheter. Största hyresgäster är dock Swedish Match och läkemedelsföretaget Recipharm.

 

Tobaksmonopolet 2 ägs av Aberdeens Pan-Nordiska fastighetsfond. Fondens innehav omfattar fastigheter till ett värde av cirka 8 Mdr kr i Sverige, Norge, Finland och Danmark.