1 maj 2024
söndag, 01 juli 2012 14:47

Klövern köper för 510 Mkr i Frösunda

Skrivet av 
alt
Klövern köper kontorsfastigheten Hilton 3 i Frösunda, Solna, för 510 Mkr.

 

Klövern köper kontorsfastigheten Hilton 3 i Frösunda, Solna, för 510 Mkr. Förvärvet sker i bolagsform med tillträde den 5 juli. Fastigheten utgörs av tre kontorsbyggnader uppförda 2003 av NCC under namnet Frösunda Front. Sommaren 2004 sålde NCC fastigheten till tyska Degi för 640 Mkr – ett pris som motsvarade en direktavkastning om cirka 6,8 procent.

 

Fastigheten ligger väl positionerad längs E4 och den uthyrbara ytan är 18 500 kvm, varav 17 000 kvm är kontor. Fastigheten har en diversifierad hyresgäststruktur med ett stort antal välkända hyresgäster. Hyresvärdet uppgår till cirka 50 Mkr och uthyrningsgraden överstiger 90 procent.

 

Förvärvet kompletterar Klöverns Stockholmsbestånd både geografiskt och kvalitetsmässigt. Sedan tidigare äger Klövern huvudsakligen äldre fastigheter i Kista och Täby samt de fastigheter som bolaget tog över via förvärvet av Dagon. Klöverns juridiska rådgivare i affären var Maqs.

 

– Det faktum att fastigheten inte ligger med någon direkt anslutning till Klöverns befintliga fastigheter ser vi i detta fall bara som positivt. Jag gläder mig åt att vi med dessa fina och flexibla fastigheter lyckats etablera oss på bästa läge även i Frösunda/Solna-området. Fastigheten utgör ett efterlängtat komplement till Klöverns övriga Stockholmsbestånd och ger ytterligare bredd åt Klöverns hyresutbud samtidigt som förvärvet på ett positivt sätt ytterligare diversifierar vår hyresbas, säger Rutger Arnhult, vd för Klövern.

 

I en kommentar kan sägas att Klövern gör ett förvärv till ett pressat pris eftersom säljaren DEGI, med sin Internationella fond, nyligen gjorde en utbetalning på cirka 10 procent av sitt innehav om 1,56 miljarder euro, således cirka 157 MEUR. Aberdeens DEGI ska likvideras totalt senast under år 2015. En del kapitalstarka pensionsbolag avstod Hilton-affären med motiveringen att uthyrningsläget kan bli tufft i Frösunda med närliggande Arenastaden som konkurrent. Men å andra sidan har Klöverns uthyrningsorganisation historiskt gjort starka resultat. LE/SF

 

alt

Rutger Arnhult, vd Klövern.