3 maj 2024
tisdag, 03 juli 2012 18:11

Stockholm behöver fler hotell

Skrivet av 
alt
Scandic Grand Hotel, som invigdes i september förra året med 391 rum, beläget på Vasagatan/Kungsbron, är ett av de senast färdigställda hotellen i Stockholm.

 

Med allt fler besökare och högre rumsbeläggning behöver Stockholm fler nya hotell. En planerad kapacitetsökning på 2 procent är inte tillräcklig spår HUI, Handelns Utredningsinstitut, i en ny rapport framtagen på uppdrag av stadens Hotellgrupp genom Stockholm Business Region Development.

 

Stockholm är nu en av de ledande destinationerna i Europa med drygt 10 miljoner kommersiella övernattningar. Mellan 2002 och 2011 ökade antalet kommersiella gästnätter i Stockholms län med 49 procent, vilket motsvarade en årlig tillväxttakt

på 4,5 procent.

 

Prognosen som HUI gjorde för åren 2010-2011 överträffades av den verkliga utvecklingen i antal sålda hotellrum. Den planerade kapacitetsökningen var 2 300 rum, medan den verkliga uppgick till 3 500 rum. Trots denna kapacitetsökning redovisade boendeanläggningarna en genomsnittlig rumsbeläggning på 70 procent för 2011.

 

För en fortsatt tillväxt inom besöksnäringen är det enligt rapporten viktigt att hotellmarknaden i innerstaden utvecklas samt att marknaden tillförs hotell med lågprisprofil. Av den idag planerade kapacitetsökningen kommer två tredjedelar byggas utanför Stockholms kommun och av dem har endast 7 procent som har lågprisprofil.