18 april 2024
tisdag, 03 juli 2012 18:26

Fitch: Stora lån kan inte refinansieras i Europa Utvalda

Skrivet av 
alt
Martin Blessing, styrelseordförande i Commerezbank.

 

Enligt ett pressmeddelande från Fitch Wire så förfaller ett stort antal stora fastighetslån i juli i år. Fitch menar att de flesta av dessa lån inte kan refinansieras och således kan det inte ske återbetalningar till de skuldsatta fastigheternas investerare på grund av brist på refinansieringsalternativ.

 

Problemen med refinansiering av kommersiella fastighetskrediter lyftes fram i förra veckan när Commerzbank, den största långivaren för kommersiella fastigheter i Tyskland, meddelade att den ska lämna marknaden för kommersiella fastighetslån. I en kommentar kan sägas att det i praktiken innebär att Eurohypo läggs ned för gott.

 

Enligt Fitch förfaller i Europa, nu i juli, cirka 2,5 miljarder euro i kommersiella fastighetslån, så kallade CMBS-lån, Commercial Mortgage Backed Security, vilket är värdepapperiserade lån. En typ av triple A-lån, med höga ställkostnader, vilka var särskilt populära kring år 2005. Det kan noteras att det fanns inga förfall av denna lånetyp under maj och juni i år.

 

Av totalt 32 större europeiska kommersiella fastighetslån har endast 13 refinansierats med längre löptider på grund av brist på refinansieringsalternativ. I en kommentar visar problemen med refinansieringar på den europeiska lånemarknaden på en trend om att fler banker kommer att kräva statliga bankstöd under de närmaste åren. SF