29 april 2024
torsdag, 05 juli 2012 18:10

Johanson: Tyska fonder kan dubbla sitt innehav i Sverige

Skrivet av 
alt
Håkan Johanson, Senior Director på Colliers International.

 

De tyska öppna fastighetsfonderna kan komma att dubbla sitt innehav i Sverige framöver. Det tror Håkan Johanson, Senior Director på Colliers International, med lång erfarenhet från bankvärlden i Tyskland. Viktiga anledningar till detta är dels att Sverige anses vara en ”safe haven”, en säker tillflyktstort när hela havet stormar, dels finns en mycket liten del av fondernas totala innehav i Sverige.

 

I nyligen presenterad statistik från de tyska fastighetsfondernas intresseorganisation framgår det att av de 46 tyska fondernas samlade förmögenhet på 85 miljarder euro (733 Mdr kr), ligger 40 procent i andra euroländer och 30 procent på hemma-marknaden i Tyskland, dvs. totalt 70 procent i euroländerna. Den största enskilda marknaden utanför hemlandet är Frankrike med 17 procent. Sverige kommer långt ned på listan med bara 1,32 procent, på ungefär samma nivå som Tjeckien. Trots att Finland är ett euroland finns bara 0,86 procent av fondernas värde i Finland.

 

De öppna fastighetsfonderna, som i motsats till alla andra tyska fondslag (såsom aktiefonder, obligationsfonder, penningmarknadsfonder), har sedan 2007 haft en stadig tillväxt. Under 2011 var det bara fastighetsfonderna som hade ett tillflöde (1,2 miljarder euro) medan övriga hade ett utflöde på över 15 miljarder euro.  

 

Att alla verksamheter drar sig hemåt visade köp- och säljaktiviteten: 71 procent av köpen skedde i Tyskland, medan 66 procent av försäljningarna skedde från det utländska beståndet. Totalt såldes 88 fastigheter medan bara 49 köptes. Försäljningsaktiviteten lär fortsätta i och med att flera stora fonder ska avvecklas under de kommande 4-5 åren.

 

Tendensen att i kristider koncentrera sin verksamhet till hemmamarknaden kommer förmodligen även prägla den europeiska fastighetsmarknaden, förmodar Håkan Johanson. Men samtidigt tror han även att det borde vara fullt möjligt att fondernas allokering till Sverige kan fördubblas till 2,5 - 3,0 procent, vilket är i nivå med Polen och Belgien.

 

– Det enda som talar emot en höjd allokering är att vi inte är ett euroland, säger han.