3 maj 2024
fredag, 06 juli 2012 16:00

AFA Fastigheter i ny miljardaffär

Skrivet av 
alt
Tomas Ingemarsson, chef AFA Fastigheter.
alt
AFA Fastigheter köper Klarabergshuset, om 22 000 kvm, av norska Fortin Properties AB. Bild: Strategisk Arkitektur

 

Under det första halvåret 2012 har AFA Fastigheter gjort tre större affärer. Nu senast är det klart att AFA Fastigheter köper Klarabergshuset i Stockholms Västra city, om 22 000 kvm, av norska Fortin Properties AB. Fortin AS ägs av DnB NOR Eiendomsinvest I ASA, som är ett investmentbolag med cirka 7 500 aktieägare. Köpeskillingen är inte publik. Men Fastighetsaktien skattar den till drygt 1,4 Mdr kr för fastigheten som har ett hyresvärde om cirka 80 Mkr. Säljarens rådgivare har varit Tenzing.

 

Då Jernhusen sålde år 2007 var priserna på topp och då betalade Fortin 1,3 Mdr kr, men under åren har bolaget gjort en del tilläggsinvesteringar i fastigheten, vilket förklarar en högre köpeskilling om drygt 1,4 Mdr kr. Klarabergshusets arkitekt är Strategisk Arkitektur.


De största hyresgästerna är Vetenskapsrådet, Ongame och Posten. Affären sker genom bolagsförvärv. Tillträde kommer att ske 1 oktober.

 

– Fastighetens läge är mycket bra och det kommer bara öka i attraktivitet varefter området utvecklas, säger Tomas Ingemarsson, chef AFA Fastigheter.

 

– Fortin har under det senaste året skapat värden i fastigheten genom att ingå avtal med ett antal attraktiva hyresgäster och därigenom lagt en plattform för en långsiktig framtida värdeutveckling, säger Knut Styrvold, vd Fortin Properties .

 

Under första halvåret i år har AFA Fastigheter avtalat om fastighetsaffärer om cirka 2,7 Mdr kr, förutom de bostäder som AFA Fastigheter har uppfört tillsammans med ByggVesta i det gemensamma bolaget Grön Bostad.

 

Strax efter midsommar var det klart att AFA Fastigheter förvärvar en hotell- och kongressfastigheten i Malmö. Den avtalade köpeskillingen uppgår till lägst 900 Mkr och där den slutgiltiga köpeskilling fastslås i samband med tillträdet år 2015.

 

I mars köpte AFA Lönnen 25 på Sturegatan 9-11/Karlavägen 45 i Stockholm av Länsförsäkringar Liv för cirka 400 Mkr.

 

I en kommentar kan sägas att det totala värdet i AFA Fastigheter är nu cirka 19 Mdr kr. Detta kommer att öka de närmaste åren eftersom det är troligt att AFA Försäkring, som förvaltar cirka 200 Mdr kr, kommer att öka allokering till fastigheter, likt systerorganisationen AMF Fastigheter. I det senaste numret av Tidningen Fastighetsaktien menar jag att på grund av eurokrisen och turbulenta marknader för aktier och räntebärande papper är det inte svårt att förutse att flera pensions- och försäkringsbolag ökar sin allokering till fastigheter. SF