4 maj 2024
fredag, 06 juli 2012 16:38

Ny aktör köper Gamla Fängelset i Karlskrona

Skrivet av 
alt
Specialfastigheter har sålt Gamla Fängelset i Karlskrona till Nordic Property Development.

 

Specialfastigheter säljer det Gamla Fängelset i Karlskrona till det nya bolaget Nordic Property Development lett av professor Niclas Adler. Fängelset ska byggas till en spännande campusmiljö med internationell IB-utbildning och internatmöjligheter. Verksamheten ska uppmuntra gränsöverskridande, entreprenörskap och innovation samt att ge studenterna en verkligt internationell erfarenhet.


Fastigheten är vackert belägen på Skeppsbron vid hamnen i Karlskrona och har en lokalarea om cirka 3 900 kvm. Nordic Property Development AB har tillträtt fastigheten. Det är bara att gratulera Niclas Adler till affären. Han är född 1971 och är professor i företagsledning. Adler var vd och akademisk ledare vid Jönköping International Business School 2007-2010. Specialfastigheter har haft Gamla Fängelset till salu i drygt två år och ingen köpare har synts till förrän nu.


IB-utbildning står för International baccalaureate (bachelor) och i Sverige gäller för denna utbildning enligt Skolverket: "Behörig att tas in som elev i årskurs 1 av den internationella gymnasiala utbildningen (IB-utbildning) är dels den som för en längre tid vistas i Sverige, dels den som är utlandssvensk elev. Även den som är behörig att tas in som elev i årskurs 1 på naturvetenskapsprogrammet och har tillräckliga kunskaper i engelska och tillräckliga kunskaper i övrigt för att kunna tillgodogöra sig utbildningen är behörig att tas in på IB-utbildning. En elev som har bristfälliga kunskaper i svenska ska ändå anses behörig om han eller hon är behörig enligt ovan (7 § i förordningen om internationell gymnasial utbildning i Stockholm och Göteborg samt vid Humanistiska Läroverket i Sigtuna)."


Eftersom Karlskrona är min hemstad kan jag mena att stadens Skeppsbro med stor gästhamn kommer att förädlas, dels med Dagons nya kontorshus för Länsstyrelsen, dels med det Gamla Fängelset som ska byggas om. Fängelsebyggnaden är uppförd 1847-52 och där det fram till 2010 har bedrivits kriminalvård. Byggnaden kallas lokalt för Vita Briggen. Anstalten, som var en sluten Kriminalvårsanstalt, lades ned 1992, men öppnades igen efter renovering 1994 för att åter stängas 2010. Fängelset hade bland annat verksamhet med träindustri, montering och förpackning. SF