4 maj 2024
fredag, 06 juli 2012 17:52

Fastighetsaktien 3/2012 har kommit ut

Skrivet av 
alt
AMF Fastigheter har under två senaste åren dubblerat sitt fastighetsbestånd till 38 Mdr kr.

 

Tidningen Fastighetsaktien 3/2012 utkommer fredagen den 6 juli. Har du inte fått ett exemplar kan du kontakta redaktionen.

 

Ledare:

Stockholm växer så det knakar. Tyvärr byggs det för få bostäder. På Fastighetsaktiens seminarium, Stora Bostadsdagen, efterlystes fler markanvisningar. Nu vill de kommunala bostadsföretagen tillsammans bygga cirka 1 500 lägenheter per år. Tyvärr blir detta inte alltid verklighet på grund av att alltför många överklagar planprocesserna.


Annars är det ganska härliga tider, särskilt i Stockholm, men även i Göteborg för den delen. Annat är det till exempel i Spanien. Vad jag fortfarande inte förstår är hur byggbolagen i Spanien lyckades bygga 1,5 miljoner bostäder på 2 år, mellan åren 2006 och 2007.

 

Trots allt är människan fantastisk och jag tror att Stockholm lyckas bygga fler bostäder under de kommande fem åren och särskilt då studentbostäder.


Vad det gäller nybyggnation av kommersiella fastigheter, särskilt i Stockholms centrala delar, är även denna ganska sparsam. Det var ett tungt vägande skäl varför AMF Fastigheter förvärvade de tre centrumgallerior, Ringen, Fältöversten och Västermalms gallerian av Centeni.


Förmodligen kommer det inte byggas fler citygallerior under de närmaste åren och särskilt inte efter succén med MOOD.


För två år sedan bolagiserades AMF Fastigheter och sedan dess har bolaget fördubblat sitt värde, från cirka 19 till dagens 38 Mdr kr. Nu har flera livbolag problem med kapitalavkastningen och Finansinspektionen begär varje månad rapporter om solvensgrader från ett flertal pensions- och försäkringsbolag, eftersom några av dessa börjar närma sig obeståndets kritiska gräns med solvensgrader om 104. I detta avseende är AMF starkt med en solvensgrad om nära 200.


På grund av eurokrisen och turbulenta marknader för aktier och räntebärande papper är det inte svårt att förutse att flera pensionsbolag ökar sin allokering till fastighetstillgångar, vilket är särskilt glädjande för till exempel byggbolag och arkitekter.