3 maj 2024
fredag, 17 augusti 2012 17:41

Skanska bygger om i Örebro för 600 Mkr

Skrivet av 
alt
Skanska ska bygga om stadsdelen Vivalla i Örebro för 600 Mkr.

 

 

Skanska har tecknat ett partneringavtal med ÖrebroBostäder (ÖBO) för om- och nybyggnad av stadsdelen Vivalla i Örebro. Kontraktet innebär renovering, rivning, nybyggnation, stora förändringar för utemiljön. Kontraktet gäller för fyra år. Avtalet innefattar åtta deletapper med ett totalt ordervärde om 600 Mkr. Separata överenskommelser träffas inför starten av varje enskild etapp.

 

Det första steget i förnyelsen av Vivalla sker vid Visgatan. Tanken är att skapa en stadsdel med personliga kvarter, med hus och gårdar som ser olika ut. I fokus står också att göra befintliga hus mer energieffektiva. Det handlar om att bygga en hållbar boendemiljö för framtiden, såväl ekonomiskt och ekologiskt som socialt. För detta har ÖBO också erhållit stöd från Delegationen för Hållbara städer.


En annan del av projektet är att ge arbetslösa boende i stadsdelen en chans att få arbete. Tillsammans med ÖrebroBostäder kommer Skanska att skapa praktikplatser och ge utbildning som förhoppningsvis kan skapa framtida arbeten för de arbetslösa.            

 

– Vi är väldigt glada och stolta för att ha fått förtroendet av ÖrebroBostäder AB att bidra med vårt kunnande och engagemang i detta projekt. Det är inte bara ett traditionellt byggprojekt, utan innehåller även sociala aspekter i form av en arbetsmarknadssatsning för arbetslösa. Den här insatsen ligger väl i linje med Skanskas syn på samhällsbyggande; att utveckla våra städer på ett hållbart sätt, säger Patrik Ihrstedt, distriktschef, Skanska Sverige AB.