12 maj 2024
onsdag, 05 september 2012 18:57

Catella: Svag marknad för fastighetslån

Skrivet av 
alt
Anders Palmgren, ansvarig för Catellas europeiska verksamhet med Corporate Finance.

 

Det är fortsatt låga förväntningar hos aktörerna på den svenska fastighetslånemarknaden. Det visar Catellas indikator CREDI (Catella Real Estate Debt Indicator), som regelbundet mäter temperaturen på den svenska fastighetslånemarknaden.

 

– CREDI visar att uppfattningen bland marknadens aktörer präglas av fortsatt pessimism, både när det gäller utvecklingen för fastighetslånemarknaden under maj till augusti, samt för det kvartal som ligger framför oss. Den positiva utveckling vi har sett när det gäller bankernas egen finansieringssituation har ännu inte fått något synbart genomslag på marknaden. Trots det tycker vi oss ha upplevt en nyansförbättring i dialogen med marknadens aktörer under augusti, säger Daniel Anderbring, researchanalytiker på Catella.


För ett par veckor sedan genomförde Catella sitt årliga fastighetsseminarium, där cirka 100 vd:ar och ledande befattningshavare inom den svenska fastighetsbranschen deltog.


I samband med seminariet svarade dessa på tolv mentometerfrågor om fastighetsfinansiering. Av svaren framgick bland annat att en majoritet av deltagarna trodde på en oförändrad transaktionsvolym i år jämfört med 2011.

 

– Samtidigt svarade hela 64 procent att tillgången till fastighetsfinansiering är det mest avgörande för utvecklingen. Ökad tillgång till fastighetsfinansiering är centralt för att skapa ökad optimism på marknaden, säger Anders Palmgren, ansvarig för Catellas europeiska verksamhet med Corporate Finance.