12 maj 2024
torsdag, 06 september 2012 18:40

Korruptionen störst i byggsektorn

Skrivet av 
alt
Korruptionen har ökat i Sverige. Bild: UNOCD

 

Nu har Statskontoret överlämnat rapporten ”Köpta relationer – Om korruption i det kommunala Sverige (2012:20)” till regeringen. I sin rapport, om 324 sidor, säger Statskontoret bland annat att antalet kommunala bolag har ökat i Sverige från 1 350 år 2002 till 1 688 år 2012 samtidigt som rapporten betonar att huvuddelen av dessa kommunala bolag bedriver fastighetsverksamhet.


I rapporten görs bedömningen att nästan 60 procent av alla tjänstemän och förtroendevalda bland kommuner och landsting känner till att någon i den egna organisationen som har mottagit otillbörliga förmåner någon gång. Korruptionen bedöms vara störst när det gäller förvaltning av fastigheter och upphandlingar om infrastruktur samt ärenden som rör utredningar i plan- och byggsektorn.


Den vanligaste typen av muta som anmäls är olika typer av nöjes- eller konferensresor, där givaren exempelvis har betalat för mottagarens resa och logi. Det gäller i såväl kommunerna, landstingen som i bolagen.


En annan form av muta, som är den näst vanligaste förekommande inom de kommun- och landstingsägda bolagen, men som även förekommer i hela den kommunala sektorn, är olika renoverings- eller byggtjänster i den anställdes bostad. Denna form av muta förekommer mest som en kostnadsfri tjänst till den anställde som en ersättning för mutkolvens överfakturering för arbete och tjänster till kommuner, landsting eller kommunala bolag.


Utredningens förslag till regeringen för att minska korruptionen i kommunala eller landstingsägda bolag är att öka stödet till SKL, Kommentus, Inköpscentral, som samordnar upphandlingar åt i huvudsak kommuner, landsting och regioner.


Sedan att antal år tillbaka bedriver SKL verksamhet med ett nationellt nätverk mot korruption. SF