12 maj 2024
söndag, 09 september 2012 18:59

En meningslös utmätning av Ryska federationens fastighet

Skrivet av 
alt
Att avhysa ryska diplomater från 48 bostäder på Lidingö vore en krigshandling.

 

Kronofogdens utmätning av Ryska federationens fastighet på Kostervägen 5 på Lidingö i fredags blev ett fiasko. Ingen fick tillträde till fastigheten utan auktionen ägde rum i Sundbyberg, där det enda budet om 1 Mkr kom från fordringsägaren Sedelmayer, ett bud som snabbt underkändes. (Fastigheten har värderats till cirka 62 Mkr.) Ryssland har protesterat mot utmätningen och hävdat att fastigheten skyddas av folkrätten enligt Wienkonventionen.

 

Till och med utrikesminister Carl Bildt har varnat Kronofogden för utmätningen, en varning som miljöpartiets språkrör Åsa Romson har KU-anmält Bildt för.

 

Stridigheten om rätten till höghuset Lidingö startade redan i mitten på 1990-talet. Den omtvistade fastigheten, Lidingö Kostern 5, uppfördes i början på 1960-talet och omfattar 2 986 kvm, varav 2 379 kvm är 48 lägenheter.


En utmätningsdom skedde år 1998 sedan en svensk skiljedomstol beslutat att Ryska federationen var skyldig den tyske affärsmannen, Franz J Sedelmayer, cirka 30 Mkr, efter att ryska staten konfiskerat ett säkerhetsföretag som han ägde till hälften tillsammans med den ryska staten. Senare har även Högsta domstolen kommit till samma uppfattning som den svenska skiljedomstolen.

 

Sveriges ambassadör i Moskva, Tomas Bertelman, har blivit uppkallad till ryska utrikesdepartementet, och blivit varnad för att genomföra en utmätning. Den ryske ambassadören i Sverige, Igor S. Neverov, har skrivit till Rikskronofogden upprepade gånger för att protestera mot försäljningen. Vid ett tillfälle har även den svenska kronofogden fått ett samtal från sin ryska motsvarighet med ett hot om att utmäta den svenska ambassaden i Moskva om försäljningen skedde.

 

I en kommentar kan sägas att utmätningen av Lidingö Koster 5 är omöjlig. Det skulle vara en världshändelse om den svenska kronofogden godkände ett bud för att sedan med polishjälp avhysa ett stort antal ryska diplomater från de 48 bostäderna på Lidingö. En sådan avhysning skulle Ryssland se som en krigshandling. Den svenske kronofogden kommer med all sannolikhet inte att genomföra fler exekutiva auktioner av Koster 5 Lidingö. SF