11 maj 2024
tisdag, 11 september 2012 19:06

Motalabron blir ett nytt landmärke

Skrivet av 
alt
Motalabron har ritats av Erséus Frennings Sjögren Arkitekter. Byggentreprenör är NCC.

 

Sveriges nya högbro, Motalabron har invigts. Bron, som har utsikt mot Vättern, är en del av den nya vägsträckningen för riksväg 50 mellan Motala och Mjölby. Helt färdig för trafik är dock bron först 2013.


Bron är 620 meter lång med 22 meters segelfri höjd. Den vilar på två unikt designade ”V-stöd” som ger bron ett alldeles eget uttryck.


I Motala är brobygget efterlängtat, ett riksvägsreservat har legat redo och väntat på den nya vägsträckningen sedan 40-talet då den första idén till bro togs fram. Brons speciella utformning med de stödjande vinkelbenen är resultatet av en tävling, som vanns av Scandiaconsult i samarbete med Erséus Frennings Sjögren Arkitekter. Byggentreprenör är NCC.


Motalabron är en del av Trafikverkets omfattande infrastrukturprojekt som just nu präglar Motala med omnejd. Satsningar på 4,3Mdr kr samsas just nu i staden som får dubbelspår för pendeltåg och ny dragning av riksväg 50.


Utöver 28 kilometer väg, 26 kilometer järnvägsspår byggs ytterligare 66 broar i infrastrukturprojektet. Flera av broarna är avancerade, till exempel är den bro som

går över Göta kanal den enda öppningsbara dubbelspåriga svängbron i landet.