4 maj 2024
fredag, 14 september 2012 15:58

Galären planerar nya bostäder i Luleå

Skrivet av 
alt
Galären planerar ett nytt bostadshus om 12 våningar på Varvet i Luleå.

 

Galären har ansökt om en ny detaljplan för fastigheten Hägern 11 på Varvet i Luleå. Förslaget om den nya bostadsbebyggelsen innefattar en helt ny byggnad om 12 våningar med cirka 90 lägenheter. I bostadsbyggnadens markplan vill Galären även etablera en matbutik. Arkitekter är Bengt Aili och Linda Östbro Jönsson, Tirsén & Aili Arkitekter.

 

I dag finns det en byggrätt för kontor i tre våningar på fastigheten. Galären önskar också få en detaljplan för ytterligare två våningar på den befintliga kontorsbyggnaden Parkering är tänkt att till allra största delen lösas under mark i garage.


Den befintliga byggnaden på fastigheten är idag certifierad enligt Green Building och har nyligen totalrenoverats. Avsikten är att påbyggnaden av den befintliga kontorsbyggnaden samt den nya bostadsbyggnaden med cirka 90 lägenheter ska miljöcertifieras. Påbyggnaden av lokalerna certifieras då enligt Green Building medan bostäderna certifieras enligt Miljöbyggnad.

 

– Vi måste hålla uppe tempot med att bygga nya bostäder i Luleå då den stora bostadsbristen hämmar samhällsutvecklingen. Tack vare centrumläget och vattenkontakten är detta en perfekt plats för Galären att utöka antalet bostäder, menar Gunnar Tåhlin, vd Galären.