4 maj 2024
måndag, 17 september 2012 19:31

Nyköpingshem säljer 900 lägenheter

Skrivet av 
alt
Skolörtsgången på Arnö är en av de 21 fastigheter som Nyköpingshem säljer.

 

Nyköpingshem är på väg att genomföra den största fastighetsaffären i bolagets drygt 60 åriga historia. I början av november föreslås 21 fastigheter innehållande 895 lägenheter byta ägare. Merparten av lägenheterna ska förvärvas av Rikshem, som föreslås köpa 746 lägenheter, fördelat på 63 000 kvm i Nyköpings tätort. Resterande 149 lägenheter ska köpas av Dalhälls Fastigheter AB. Dessa lägenheter omfattar en förvaltad yta om 13 000 kvm i Aspa, Bergshammar, Enstaberga, Jönåker, Ålberga samt Stavsjö.


I en kommentar från Rikshem framhåller bolagets vice vd Ilija Batljan att bolaget tror på Nyköping och räknar med att kunna bidra till stadens fortsatta tillväxt:

– Som landets största aktör när det gäller äldreboenden på tillväxtorter avser vi också att expandera med samhällsfastigheter i Nyköping, tillägger han.


Förslaget om försäljning är resultatet av det uppdrag Nyköpingshem fick av Nyköpings kommun i november 2011. Syftet med uppdraget har varit att ta fram ett förslag på en större samlad försäljning för att kunna öka nyproduktionen av hyresrätter i Nyköping.


Affärerna, som beräknas ge en reavinst om cirka 250 Mkr, ska också hjälpa till att öka takten i det viktiga underhållsarbete som pågår i fastighetsbeståndet. Fastighetsaffären, som ska beslutas i kommunfullmäktige den 9 november, innebär att Nyköpingshem momentant minskar den uthyrningsbara ytan med 20 procent.