10 maj 2024
söndag, 23 september 2012 16:12

Maths O Sundqvist är död

Skrivet av 
alt
Mats O Sundqvist är död, knappt 62 år gammal.

 

Den före detta fastighetsmiljardären Maths O Sundqvist hittades på förmiddagen under söndagen död vid en fyrhjuling, nära Häggenås, drygt tre mil norr om Östersund.


Klockan 11 under söndagen fick polis och räddningstjänst ett larm om att en person klämts fast under en fyrhjuling i ett dike. Enligt Östersundsposten konstaterade de brandmän som var först på platsen att Sundqvist var död. Ännu är det oklart om hans död orsakades av en olycka eller till följd av sjukdom. Läkare har konstaterat att han hade fått en dödlig skallskada.


År 2007 rankades Maths O Sundqvist av Affärsvärlden som en av Sveriges rikaste personer, då hans aktieportfölj i framförallt Hexagon, Fabege, Industrivärden och SCA värderades till 12 Mdr kr samtidigt som hans fastighetsportfölj, med bland annat större innehav i Norrvidden, värderades till drygt 7 Mdr kr.


Sundqvist drabbades under finanskrisen 2008 av stora ekonomiska problem till följd av vikande aktiekurser och han tvingades sälja av stora aktieposter för att amortera lån. Sundqvist lånade slutligen 1 miljard kronor av Carnegie, vilket blev en orsak till att Finansinspektionen drog in bankens tillstånd i november 2008. När Sundqvists lån blev uppsagda tog Riksgälden över hans tillgångar och efter att dessa tillgångar blev sålda, gjorde staten en vinst om cirka 600 Mkr.


Sundqvist skulle fylla 62 år i oktober.