10 maj 2024
onsdag, 26 september 2012 19:06

Markant ökning av hypotekslån i Storbritannien

Skrivet av 
alt
Utlåningen ökar i Storbritannien för att få igång den tröga försäljiningen av småhus.

 

Enligt en undersökning som Bank of England har genomfört så ökar nu åter utlåningen med pantsäkerhet till brittiska hushåll. Detta ses positivt eftersom den brittiska bostadsmarknaden har varit trög under en längre tid. Men ökningen av bolån medför att utlåningen till företag minskar liksom lån utan säkerhet till hushåll.

 

Bankerna räknar med att när mängden hypotekslån ökar kommer det att innebära att bolåneräntorna sänks. Till Financial Times säger Howard Archer, ekonom på IHS Global Insight:

 

– Ökningen av hypotekslån skänker hopp om att aktiviteten på bostadsmarknaden får ett nytt liv under de kommande månaderna, även om mycket beror på hur villiga människor är att fortfarande köpa hus under de mycket svåra och osäkra ekonomiska förhållanden som råder i Storbritannien.


I en kommentar kan sägas, att det i UK, liksom i Sverige är det ett rekordlågt bostadsbyggande. Under år 2011 färdigställdes endast 109 020 nya bostäder i UK, vilket är 40 procent lägre än året före finanskrisen 2008, således år 2007, då det färdigställdes 152 628 bostäder.

 

I Sverige är bostadsbyggandet nere på katastrofala siffror. Under första halvåret 2012 påbörjades, enligt SCB, cirka 2 350 lägenheter i småhus, vilket är en minskning med 53 procent jämfört med första halvåret 2011 då 4 950 lägenheter påbörjades.