10 maj 2024
torsdag, 04 oktober 2012 17:27

DTZ Research: Nu lättar det för finansiering

Skrivet av 
alt
Andelen som tror att finansieringsvillkoren kommer att försämras, har minskat från 54 procent till 19 procent.

 

I DTZ:s undersökning Property Investor Confidence Index för fjärde kvartalet 2012, redovisar investerarna att de tror på en förbättring av situationen på finansieringsmarknaden. Andelen som räknar med förbättrade finansieringsvillkor det närmaste kvartalet har stigit från 6 procent till 14 procent. Samtidigt har andelen som tror att finansieringsvillkoren kommer att försämras, minskat från 54 procent till 19 procent. Indexvärdet som sammanfattar investerarnas syn på finansieringssituationen har stigit från -48 i juni till -5 idag. Som jämförelse kan nämnas att under hösten 2008, när finanskrisen slog till på allvar, sjönk indexvärdet till -65.

 

– Med en fortsatt god utlåningsvilja hos de nordiska bankerna kombinerat med tydligare tolkningar av kommande regelverk, alternativa finansieringslösningar och en ökad närvaro av utländska banker är finansieringsmarknaden på stark återhämtning, säger Fredrik Lidjan, Head of Capital Markets, DTZ i Sverige. Vi känner tydligt av detta i många av våra pågående affärer.


Då det gäller efterfrågan på lokaler är investerarna aningen mer negativa än förra kvartalet. Detta gäller samtliga sektorer; kontor, handel och industri. Indexvärdena ligger dock betydligt högre än de gjorde under finanskrisen 2008-2009. Majoriteten av de svarande anser att efterfrågan kommer att förbli stabil på kort sikt.

Transaktionsvolymen hittills i år, uppgår till cirka 64 Mdr kr. Detta kan jämföras med 76 Mdr kr samma period 2011.

 

– Trots att finansieringsmöjligheterna ses som ett mindre problem idag jämfört med tidigare i år, är DTZ:s prognos att transaktionsvolymen inte kommer upp i samma volym som 2010 och 2011. Cirka 80-90 miljarder kronor känns mer realistiskt, säger Karin Witalis, Head of Research för DTZ i Sverige.