12 maj 2024
söndag, 07 oktober 2012 15:44

Gruvdrift i Gränna ger stort uppsving

Skrivet av 
alt
Martin Ström, analytiker på Tyréns.

 

Tyréns har gjort en rapport åt Tasmet AB som utvärderat sysselsättningseffekter vid en eventuell brytning av de stora fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller som påträffats i Gränna. Fyndigheterna bedöms som en av de största i världen och en ny gruva väntas skapa mycket stora effekter på samhällsbyggandet i Jönköpingsområdet. Tasmets ambition är att gruvdriften i Gränna kan starta 2016 eller 2017.

 

Martin Ström, analytiker inom statsutveckling på Tyréns som lett analys och sammanställningen av rapporten, förklarar att sällsynta jordartsmetaller används i en mängd framtidsteknologi som elbilar, solceller, mobiltelefoner och vindkraftverk. Han säger:

 

– Gruvan kommer exempelvis skapa många jobbtillfällen i Jönköping men även i närliggande kommuner. Jönköping, Tranås och Ödeshög gränsar alla till fyndigheten. Totalt handlar det om runt 2 000 nya jobb, varav merparten är en effekt av de omfattande investeringar som föregår eventuell drift. Det kommer i sin tur påverka offentliga och privata aktörer som är indirekt förknippade med gruvnäringen som exempelvis behovet av nya bostads- och infrastruktursatsningar.