28 april 2024
tisdag, 16 oktober 2012 19:29

DTZ: Investerarna breddar fokus

Skrivet av 
alt

 

Investerarna prioriterar fonder med olika fastighetssektorer. Detta ger diversifiering och större möjlighet att hitta investeringsobjekt.

 

1. Investerarna är inte främmande för ”nya” fastighetssektorer, men det ska vara fastigheter av god kvalitet med stark hyresgäst på långt kontrakt. 2. Investerarna väljer i ökad utsträckning value-add och opportunistiska fonder. Core-fastigheter är för dyra och för få. 3. Investerarna väljer i stor utsträckning fonder som investerar endast i ett land och då helst ett med stark ekonomi och likvid fastighetsmarknad. 4. Investerarna håller sig helst på hemmaplan, där man kan marknaden och känner banken.

 

DTZ Research uppskattar i rapporten The Great Wall of Money att 311 miljarder dollar (2 082 miljarder kronor) av totalt nytt kapital finns tillgängligt att investera i fastigheter globalt under 2013. Detta är en ökning med 4 procent jämfört med DTZ:s uppskattning för 6 månader sedan.

 

I Sverige har kapitalet ökat med 7 procent det senaste halvåret och uppgår för närvarande till 7,1 miljarder dollar (47,5 miljarder kronor). Såväl det egna som det lånade kapitalet har ökat.

 

– Många fonder har i dagsläget en lågriskprofil och är fokuserade på så kallade ”core-fastigheter”, säger Karin Witalis, Head of Research på DTZ. Jämför vi riskprofilen hos existerande fonder, med de som är på gång, ser vi dock ett tydligt skifte från core mot value-add och opportunistiska fonder.