28 april 2024
onsdag, 17 oktober 2012 18:36

Pangea: Institutioner fortfarande positiva till fastigheter

Skrivet av 
alt
Mikael Söderlundh, analyschef Pangea Property Partners.

 

alt

Bård Bjølgerud, vd Pangea Property Partners.

 

Under tidigare år har nordiska institutioner varit stora nettoköpare på fastighetsmarknaden. Däremot kan tiden för stora förvärv vara över för denna gång, även om institutionerna fortfarande är positiva till fastigheter som tillgångsslag, enligt en ny rapport från Pangea Property Partners.

 

Pangea Property Partners genomför årligen en undersökning bland investerarna hos de 100 största nordiska institutioner om deras syn på fastigheter som tillgångsslag. I år är resultatet tydligt:

 

– Nordiska institutioner rankar fastigheter och företagsobligationer som de för närvarande mest attraktiva tillgångsslagen, jämfört med aktier och statsobligationer, säger Mikael Söderlundh, analyschef på Pangea Property Partners.

 

Emellertid har intresset för ytterligare fastighetsförvärv minskat. Enligt undersökningen, planerar 21 procent av institutionerna att öka sina fastighetsportföljer under de kommande 12 månaderna, vilket kan jämföras med hela 81 procent för ett år sedan. Dessutom planerar de institutioner som är nettoköpare att investerar mindre i fastighetsportföljer. Institutionernas försiktigare synsätt på investeringar kan vara ett resultat av osäkerheten om den makroekonomiska verkligheten, lägre kapitalinflöden till vissa institutioner samt till nya regler som kan vara missgynnsamma för fastighetsinvesteringar.

 

– De nordiska institutionerna kommer sannolikt att fortsätta att vara en viktig kategori investerare på fastighetsmarknaden. De flesta institutioner vill öka eller behålla sin nuvarande exponering, men förvärvstempot kan bromsa in, säger Bård Bjølgerud, vd på Pangea Property Partners.

 

Enligt undersökningen, tror de flesta institutioner på stabila fastighetspriser under det kommande året och de mest populära investeringsslagen är bostäder och offentliga fastigheter. Det finns även tecken på ett ökat intresse för exponering av fastighetsobligationer mot de asiatiska och amerikanska fastighetsmarknaderna.