28 april 2024
torsdag, 18 oktober 2012 19:44

Danske Bank: Svenska bostäder är 20-30 procent för dyra

Skrivet av 
alt
Brf Storstugan, Täby Centrum. Foto: Bo Berger.

 

Svenska huspriser är för höga. I genomsnitt har priset för en svensk bostad ökat med 7,5 procent per år under de senaste åren, och det har medfört att de svenska bostadspriserna är 20-30 procent över ett verkligt värde. Den bedömningen gör Danske Bank i sin senaste analys av de nordiska ländernas ekonomier.

 

Samtidigt som de svenska bostadspriserna har stigit kraftigt har även de svenska hushållens skuldsättning ökat från mindre än 100 procent av den årliga disponibla inkomsten till över 175 procent. Danske Bank förutspår dock ingen kollaps på den svenska marknaden, även om fastighetsmarknaden i Sverige är en viktig faktor i den svenska banksektorn, både direkt och indirekt, genom storbankernas växande innehav av intecknade tillgångar (pantbrev i bostäder).

 

Den relativt höga skuldsättningen, sett både ur ett historiskt och ett internationellt perspektiv, är Danske Banks främsta argument för bankens fortsatta övertygelse om att svenska huspriser är för höga. Danske Bank ser dock goda möjligheter för små nominella prisförändringar, i kombination med en fortsatt stark tillväxt i hushållens inkomster, som faktorer som kan förhindra att priserna på den svenska bostadsmarknaden kollapsar.

 

– En sådan utveckling blir ännu mer troligt om vi ser till det strukturellt låga utbudet av bostäder i de mest dynamiska delarna av Sverige, skriver Danske Bank.


Allmänt förutspår Danske Bank att svenskarna kommer att anpassa sig till framtidens ekonomiska utmaningar. I synnerhet som en stigande krona har en negativ effekt på svensk export, vilket på sikt leder till ökad arbetslöshet.

 

I en kommentar kan sägas att prisfallet på danska bostäder är ett faktum. Nyligen skrev Danske Bank att under år 2012 har priserna på danska bostäder sjunkit priserna med 3,4 procent. Sedan år 2006 har i genomsnitt bostadspriserna i Danmark fallit med cirka 25 procent