27 mars 2023
tisdag, 23 oktober 2012 17:26

17 svartarbetare i Skatteverkets nya hus i Sundbyberg Utvalda

Skrivet av 
alt
Minst 17 svartabetare har arbetat på ombyggnationen av Skatteverkets hus i Sundbyberg.

 

En av de största entreprenaderna i Sundbyberg är ombyggnationen av kv. Nöten, omfattande

70 000 kvm BTA vid Solna Strandväg, nära tunnelbanan Vreten. Fastighetsägaren Fabege avtalade i augusti i år en samverkansentreprenad med Veidekke för ombyggnation av kv. Nöten om totalt cirka 500 Mkr, för bland annat den största hyresgästen Skatteverket som ska hyra hela 29 000 kvm.


Nu har nyhetssajten Dagens Arena och frilansjournalisten Ingemar Dahlkvist, med Elektrikerförbundet som sponsor, avslöjat att 17 svartarbetare från Kazakstan har arbetat illegalt med renoveringen i Sundbyberg.

 

De illegala arbetarna har fått pengar kontant, 70 kr i timmen, av en mellanhand, som dock har behållit 50 kr för egen räkning. Veidekke har betalat mellanhanden 120 kr i timmen


Huvudentreprenören Veidekke har kallat ombyggnationen av kv. Nöten för ”Sveriges mest kontrollerade”. Kontrollsystemet runt byggnationen, byggbranschens så kallade ID06-system, ska säkra att alla yrkesverksamma inne på byggarbetsplatsen har arbetstillstånd. Men inhägnaden och id-kontrollerna vid in- och utpassering har inte fungerat, enligt Dagens Arena. Det har funnits åtminstone fyra öppningar i byggarbetsplatsens inhägnad som saknat övervakning.

 

Nu skyddar medierna namnet på svartmäklaren och byggentreprenören. Men allmänt kan sägas om denne man, som även vi ej vill namnge, att han har flera konkurser och en fällande skattedom bakom sig. Han driver tre företag, samtliga i byggbranschen. Totalt har dessa tre företag under hösten 2012 minst 80 personer i arbete på större byggarbetsplatser i Stockholmstrakten.

 

En källa till Dagens Arena har meddelat att ”den svarte byggentreprenören” även är underleverantör vid byggnationen av Klaraporten nära Centralstationen i Stockholm, där Arcona är generalentreprenör åt pensionsbolaget SPP. I Klaraporten ska både SPP och SJ ha sina huvudkontor.

 

I ett pressmeddelande skriver Veidekke under tisdagen:

– Migrationsverket bekräftar på tisdagsmorgonen till Veidekke Entreprenad att 17 stycken anställda hos den aktuella underleverantören saknar rätt att arbeta i Sverige. Därmed avbryter Veidekke Entreprenad allt samarbete med underleverantören med omedelbar verkan. 

 

Slutligen tar Byggnads till storsläggan i ett pressmeddelande:

– Skandalen vid Skatteverkets bygge åskådliggör exploateringens fula tryne av migrerande arbetskraft från tredje land. Detta har möjliggjorts av en passiv regering som har begagnat sig av en strutsmentalitet till mötande av den massiva fackliga kritik av nuvarande regelsystem som likt en schweizerost är full av hål, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm. SF