25 april 2024
fredag, 30 november 2012 01:08

Helsingborgs nya arena invigs

Skrivet av 
alt
Helsingborgs nya arena om 21 000 kvm, uppförd till en kostnad om 412 Mkr, har invigts. Bild: Sweco

 

Idag invigs Helsingborgs Arena, omfattande 21 000 kvm, flankerad av stadens befintliga arenor, Idrottens Hus och Olympia. Arenan har byggts av Helsingborgs stad/Kärnfastigheter med MVB Syd AB som totalentreprenör och för formgivningen svarar arkitekter från Sweco. Investeringen omfattade cirka 412 Mkr och har till stora delar möjliggjorts av en frikostig donation från Henry Dunkers stiftelse.

 

Platsen för arenan är noggrant vald. Idén var att koppla ihop byggnaden med Idrottens hus, vilket innebär att man kan erbjuda fem spelplaner på en och samma gång.

 

Men ansvarig arkitekt Staffan Premmert är övertygad om att den stora vinsten med Helsingborg Arena handlar om mycket mer än själva arenan. Ett helt nytt område, som arenan blir en del av, kommer att skapas i Helsingborg. Kringliggande trädgårdar öppnas upp, byggnader rustas upp och ett entrétorg och en förskola ska byggas.

 

– Helsingborg kommer i sin egen skala att få ett Central Park till rekreation och nöje, säger han.

 

Arenan har en kubisk form som har kombinerats med en vågform i övriga utrymmen. En viktig aspekt har varit att miljöcertifiera byggnaden. Solceller i form av svarta, blanka glasskivor har stilrent integrerats i arenans södervägg och smälter in i den grafiskt utformade fasaden. Solfångare på yttertaket används för att värma vatten och man har både fjärrvärme och fjärrkyla. Målet är att uppnå en silverklassning för miljön.