26 april 2024
söndag, 09 december 2012 19:31

Catella: Förbättrade kreditvillkor

Skrivet av 
alt
Daniel Anderbring, analytiker på Catella.

 

 

alt

Niclas Forsman, kapitalmarknadsanalytiker på Catella.

 

Catellas indikator CREDI (Catella Real Estate Debt Indicator) för december visar på en ökad tillgång till krediter samt krympande kreditmarginaler för fastighetsfinansiering under de senaste tre månaderna. Detta innebär en klar förbättring jämfört med september då marknadens aktörer förväntade sig att finansieringsvillkoren skulle försämras något under kommande tre månader.

 

Sedan september har finansieringskostnaderna för de större svenska fastighetslångivarna har fortsatt att krympa, vilket speglas av fallande CDS-spreadar. I nyligen genomförda transaktioner, samt pågående förhandlingar, har erbjudna kreditvillkor förbättrats något, och lånebelopp har ökat i primetransaktioner.

 

– Vi anser att resultaten från CREDI, i kombination med rådande marknadsläge, pekar på att vi kommer att få se en förbättring för de svenska börsnoterade fastighetsbolagen vad gäller kreditvillkor samt tillgång till lånefinansiering under 2013. Detta innebär ökad aktivitet på transaktionsmarknaden, säger Daniel Anderbring, analytiker på Catella.

 

Utvecklingen av debtfonder som inriktar sig på Norden följer trenden i Storbritannien och på kontinenten. På den svenska marknaden är dock alternativ finansiering fortfarande främst förknippad med företagsobligationer och preferensaktier.

 

– Den befintliga utstående volymen av obligationer för den svenska börsnoterade fastighetssektorn har nästan tredubblats på årsbasis. Vi anser att trenden att nyttja alternativa finansieringskällor kommer att hålla i sig under 2013, säger Niclas Forsman, kapitalmarknadsanalytiker på Catella.