18 april 2024
torsdag, 20 december 2012 16:39

Norska oljefonden och ProLogis i JV om 20,7 Mdr kr

Skrivet av 
alt
Allan Lavén är regiondirektör för ProLogis Norden.

 

Nu är en dinosauriskt stor affär i hamn. ProLogis och Norges statliga oljefond,  Pension Fund Global, har bildat ett joint venture i ett förvärv av logistikfastigheter runt om i Europa för totalt 2,4 miljarder euro, cirka 20,7 Mdr kr. De förvärvade logistikfastigheterna är i huvudsak de logistikfastigheter som tidigare ägdes av ProLogis European Properties (PEPR) fond.

Det är första gången som norska oljefonden,
med tillgångar om 3 700 Mdr kr och förvaltad av Norges Bank Investment Management (NBIM), gör ett förvärv med logistikfastigheter. Tidigare har fonden endast investerat i kontors- och handelsfastigheter, sedan fonden gjorde sina första direktinvesteringar för två år sedan. Det nya JV:et, ProLogis European Logistics Partners Sàrl, är strukturerad som ett 50-50 joint venture med ett eget kapital om 2,4 miljarder euro, där NBIM och Prologis investerar 1,2 miljarder euro, för saminvesteringar av NBIM och ProLogis.


Belåningsgraden förväntas inledningsvis vara mindre än 15 procent av det sammanlagda bruttovärdet av företagets tillgångar. Krediterna kommer att återbetalas under löptiden, så att företaget kan verka helt på basis av det egna kapitalet. SF