2 april 2023
lördag, 29 december 2012 15:33

SL - vi behöver ett beslut

Skrivet av  Sten WetterbladAv Sten Wetterblad


Byggnationen är långt gången i Stockholms nya stadsdel Hagastaden där 28 000 nya arbetsplatser skapas. Trots det ger SL fortfarande inga beslut om kollektivtrafiken och nu är läget akut.

Hagastaden är Europas största byggarbetsplats. Här investeras just nu 65 mdkr i ett nytt stort universitetssjukhus, 5500 bostäder, nya avancerade laboratorier, en stor aula, ett stort antal nya kontorsbyggnader, samt i överdäckningen av E4:an och järnvägen.

Dessutom dras nya järnvägsspår i nya tunnlar. Här vill vi inom Akademiska Hus tillsammans med ett stort antal av regionens fastighetsägare, Stockholm och Solna städer, KTH, Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Handelshögskolan samt ett antal av Sveriges ledande Life Science-företag utveckla ett av världens ledande kluster inom Life Science, Stockholm Life.


Trots att byggnationen är i full gång får vi inga besked om hur kollektivtrafiken till området ska anordnas. SL väljer mellan tre alternativ; tunnelbana, spårväg i gatuplan och/eller bussar. Enligt företaget tar det 6-8 år från ett slutgiltigt beslut tills en spårlösning kan vara på plats och det gäller oavsett om det blir spårvagn eller tunnelbana. SL har ohyggligt svårt att välja och tyvärr verkar inte ett definitivt beslut ens vara nära.

Denna oförmåga att fatta beslut ställer till problem för vår gemensamma vision om ett världsledande Life Science-område. Redan nu finns det internationella Life Science-företag som tvekar till att etablera sig i Hagastaden med hänvisning till brister i kollektivtrafiken.
 

SL måste ta sitt ansvar för Hagastaden, ett av Stockholms viktigaste utvecklingsområden, och fatta beslut om kollektivtrafiken dit. Utvecklingen av området pågår nu och vi som vill utveckla staden måste veta vilka spelregler som gäller när vi försöker locka hit de viktiga internationella bolagen, forskarna och studenterna.

Vad tycker du? Maila Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen