31 januari 2023
tisdag, 22 januari 2013 19:20

Ikano i avtal om att utveckla Söderstaden

Skrivet av 
alt
Ikano vill bygga ett nytt Ikea-varuhus vid Globen i Stockholm.

 

Ikano Bostad, Ikano Retail Centres och Ikea har tecknat ett intentionsavtal med Stockholm stad. Avtalet ger möjlighet för aktörerna att undersöka en utveckling av handel och bostäder i Söderstaden, vid Globen i Stockholm. Under två år kommer ett gemensamt förslag att arbetas fram. Parallellt med detta arbetar Stockholms stad vidare med utvecklingen av hela området – med målet att bygga 3 000 nya bostäder, kombinerat med nya spännande byggnader, kultur och nöje.

 

Stockholms stads målsättning är att bygga samman Gullmarsplan, Slakthusområdet, Globenområdet och området på andra sidan Nynäsvägen till en sammanhållen stadsdel. Ett viktigt första steg i utvecklingen av den nya stadsdelen är Tele2 Arena, som invigs i sommar. Programsamråd för hela Slakthusområdet, den nya handelsplatsen och de nya bostäderna förväntas påbörjas sommaren/hösten 2013.

 

Intentionsavtalet med Ikea och Ikano innebär att utreda förutsättningarna för en ny handelsplats, vilket bland annat skulle innebära att Stockholm får sitt tredje Ikeavaruhus och totalt minst 1 000 nya arbeten inom handeln, och Ikano Bostad ska utreda möjligheten att utveckla cirka 550 bostäder.

 

– Läget är mycket bra för handel. Att bygga ett köpcentrum där så många människor bor, arbetar och enkelt kan nå med allmänna kommunikationer känns som en stor möjlighet, säger Jan Kristensson, vd på Ikano Retail Centres.