17 maj 2024
onsdag, 23 januari 2013 19:34

Nya Hisingsbron ska klara 120000 resenärer

Skrivet av 
alt
Ett förslag på den nya Hisingsbron från WSP.

 

År 2020 ska den nya Götaälvbron, som i december fick namnet Hisingsbron, stå klar. En designtävling om brons exakta utformning kommer att utlysas senare i vår, men redan nu finns ett förslag på den nya brons placering, höjd och hur den ska fungera för de olika trafikslagen. En av de frågor som har diskuterats mycket är höjden på den nya bron. I detaljplanen föreslås en 13 meter hög bro, vilket är att jämföra med den gamla som är ungefär 19 meter.

 

− Det är en kompromiss mellan kollektivtrafiken och riksintresset för sjöfarten. En lägre höjd innebär förstås fler broöppningar, men med ett nytt planerat system kan öppningen samordnas med Marieholmsbron så att det ändå flyter på, säger Anna Samuelsson på stadsbyggnadskontoret.

 

I detaljplanen föreslås att den nya bron ska uppföras strax öster om den befintliga. Vidare föreslås dubbla körfält för bilister, dubbelriktade gång- och cykelbanor på bägge sidor av bron och ett kollektivtrafikfält i mitten. Det nya kollektivtrafikfältet ska byggas för en växande kollektivtrafik. I dag är den beräknad till 90 000 resenärer, men år 2020 spås

120 000 varje dag kommer färdas kollektivt över älven.