17 maj 2024
torsdag, 24 januari 2013 20:11

Blir den svenskan räntan lika låg som i Danmark?

Skrivet av 
alt
Den danska Nationalbankens chef Nils Bernstein.

 

Nu vänder styrräntan upp i Danmark, från rekordlåg nivå. Danmarks centralbank höjde i  går sin styrränta med 0,10 procentenheter till 0,30 procent, vilket stärkte den danska kronan. Nyligen meddelade ECB i en likviditetsprognos att EU nu har nettounderskott om cirka 106,5 miljarder euro.

 

Underskotten växer i världen. Strax före jul beslutade Riksbanken att förstärka den svenska valutareserven med 100 Mdr kr med nytrycka pengar för Riksgälden. Det betyder att vår valutareserv ökar till cirka 400 Mdr kr. Anledningen sades vara att Riksbanken i en krissituation ska kunna rädda svenska banker då det blir svårt att låna i utländsk valuta.     

 

I går röstade representanthuset i USA:s kongress igenom ett förslag att höja det så kallade taket för hur mycket USA kan låna. Förlängningen ger USA:s regering rätt att låna tillräckligt mycket för att betala räkningar fram till den 19 maj, men regeringen definierar inte någon exakt summa. Trots allt lever vi i en  svårkontrollerad finansiell digital värld.
    Vår svenska Riksbank tar nästa beslut om reporäntan den 13 februari. Flera väntar att den svenska styrräntan fortsätter att sjunka, från 1,0 procent till 0,75 procent, på grund av fortsatt svag utvecklingen i euroområdet.

 

I en kommentar kan sägas att än har vi långt kvar till de danska nivåerna på styrräntan, men de kommande svenska lägre styrräntorna är bra för fastighetsbranschen när uthyrningarna för 2013/2014 kan bli bli tuffare. SF