17 maj 2024
söndag, 27 januari 2013 17:05

Peab och Wallenberg skapar Biovation Park Telge

Skrivet av 
alt
Tomas Anderson, projektchef på Peab och Stephan Tolstoy, ordförande Acturum.

 

Det nybildade bolaget Acturum, till lika delar av Peab och FAM (Foundation Asset Management), som ägs av Wallenbergsstiftelserna köper 130 000 kvm av AstraZenecas lokaler i Söderälje. Satsningen är ett långsiktigt åtagande för att skapa förutsättningar för fortsatt forskning och företagande inom hela life science-området, men innebär inget åtagande för forskningsfinansiering. Målet är en livaktig utvecklingspark med ett förstklassigt läge och konkurrenskraftiga hyror – Biovation Park Telge. Advokatfirman Lindahl har biträtte Peab och FAM i affären med AstraZeneca.

 

I ett pressmeddelande framhåller Stephan Tolstoy, ordförande Acturum, att Biovation Park Telge blir en unik miljö för forskning, innovation och entreprenörskap inom livsvetenskaperna, som tar tillvara den infrastruktur som AstraZeneca etablerat i Snäckviken.

 

I köpet ingår toppmoderna lokaler bestående av kontor och förstklassiga laboratorier med tillhörande utrustning. Dessutom övertas ett 15-tal forskningsprojekt inom neurovetenskap, till exempel Alzheimers sjukdom och smärta.

 

AstraZeneca kommer att fortsätta sin verksamhet inom produktion i anslutning till Biovation Park med cirka 1 500 anställda. Därutöver etableras SP Process Development, ett forskningsinstitut inom Life Science, samt initialt ett antal mindre utvecklingsbolag. Även Scania och Södertälje kommun (Campus Telge) kommer att etablera sig i området.

 

– Med vår kompetens inom fastighetsutveckling och vår erfarenhet som samhällsbyggare vill vi bidra till att Stockholmsregionen behåller sin starka ställning inom forskning och innovation, säger Tomas Anderson, affärsområdeschef för Peabs fastighetsutveckling.