21 mars 2023
torsdag, 31 januari 2013 20:43

Danskar bygger nya Värtahamnen för 1,17 Mdr

Skrivet av 
alt
När nya Värtahamnen flyttas längre ut i vattnet får staden plats med nya stadskvarter.

 

Stockholms Hamnar har avtalat med danska Aarsleff och Pihl om att parterna ska utföra alla arbeten, inklusive konstruktion, för byggnation av den nya Värtahamnen. Kontraktet har ett värde om cirka 1 miljard danska kronor, cirka 1,17 Mdr kr, och projektet ska slutföras under de närmaste fyra åren.

 

Den direkta anledningen till att bygga om Värtahamnen är att Stockholms stad behöver mark för att bygga nya stadskvarter till handel, bostäder och kontor. Därför flyttas Värtahamnen delvis längre ut i vattnet och staden får stora delar av den yta som hamnen förvaltar idag.

 

Den nya hamnen, som blir mer miljövänlig, får en effektivare planlösning med en ny modern passagerarterminal. Värtahamnen är Stockholms största hamn, med knappt 4 miljoner passagerare och en hantering av 1,7 miljoner ton gods.

 

– En av Pihls kärnverksamhet är hamnanläggningar, och vi ser fram emot jobbet i Stockholm i samarbete med Aarsleff har vi en lång och mycket bra samarbete, säger Kurt Carlsen, E. Pihl & Son, till danska Estate Media.

 

Pihl arbetar redan med flera stora projekt i Sverige som Stockholms nya tingsrätt samt tillsammans med Züblin i projektet Söderströmstunneln mellan Söder Mälarstrand och Riddarholmen. Vidare har Phil nyligen levererat en motorvägstunnel som en av del Norra länken i Stockholm.