Skriv ut denna sida
tisdag, 12 februari 2013 19:17

Att sälja Stockholm

Skrivet av 
alt
Anders Gullberg, chef Stockholmia, Karin Ågren, ekonomhistoriker och Olle Zetterberg, vd SBR.

 

Idag var det boksläpp av ”Att sälja en stad – Stockholms besöksnäring 1936–2011” Utgiven av stadens egna förlag Stockholmia. Författare till boken är Karin Ågren, forskare i ekonomisk historia.

 

Turistnäring handlar om försäljning, på så många olika sätt som möjligt, till så många som möjligt. Stockholms turistorganisationer har i 75 år sålt Stockholm i världen. I boken ställs frågan: Vad har turistnäringen haft för betydelse för Stockholms ekonomiska utveckling?


Sedan 1936 har tre skilda turistorganisationer verkat i Stockholm. På ett förtjänstfullt sätt ger boken en historisk tillbakablick. För att förstå nutiden behöver vi historien för att förstå dåtiden. Det vackra grekiska ordet historia betyder just undersökning.


Nu när Stockholm växer mer än någonsin behövs Stockholm marknadsföra och utvecklas som etableringsort och besöksdestination. Det är därför vi behöver de 112 som arbetar inom Stockholm Business Region, SBR, med dotterbolagen Stockholm Visitors Board och Stockholm Business Region Development.

 

Ett intressant kapitel i boken har titeln: Vem köper Stockholm? Det har inte varit författarens avsikt att besvara denna stora fråga men hon understryker den viktiga betydelse som Stockholm Convention Bureau har då den verkar för att Stockholm ska få fler kongresser. Mötesindustrin är minst sagt viktig för en växande huvudstad, inte minst för hotellen. SF

Senaste från Redaktionen