2 maj 2024
onsdag, 13 februari 2013 17:21

Extra: Uppdrag granskning krossar Wiklander

Skrivet av 
alt
Anders Wiklander är nu illa ute. Bild: Norrporten

 

alt

Wiklanders vän, Erling Gustafsson,  fick sparken som vd för Sjätte AP-fonden.

 

alt

Wiklander har haft en Mercedes 500, värd 1,2 Mkr som tjänstebil, som han dock inte vågat visa i Sundsvall.

 

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Ikväll sänder Uppdrag granskning sitt reportage om Norrporten klockan 20.00 i SVT 1. Programmet sänds i repris 14/2 och 16/2 och finns även att se via SVT Play.

 

Företagskulturen i Norrporten har sedan avnoteringen i december 2000 varit minst sagt häpnadsväckande. Men den viktigaste invändningen mot Norrporten är spelet mellan Erling Gustafsson, före detta vd för ägaren Sjätte AP-fonden och vd Anders Wiklander. Dels har styrelsen i Norrporten med ordförande Erling Gustafsson, beviljat Anders Wiklander en alldeles för hög lön, dels fick Anders Wiklander en orimligt hög ägarandel i Norrporten vid avnotering i december 2000. Den var mycket hög.

 

Nu går det inte att ställa Erling Gustafsson till svars mot oegentligheterna eller mot den dåliga företagskulturen i Norrporten. Erling Gustafsson fick avgå i maj 2010 som vd för Sjätte AP-fonden. Han fick hård kritik efter E24:s avslöjande om att hans särbo fick ett toppjobb i ett av fondens bolag. Han lämnade Sjätte AP-fonden med 5,8 Mkr i fallskärm. E24 avslöjade i december 2009 att Erling Gustafssons partner Åsa Rödén hade jobbet som vd i pensionsfondens portföljbolag Xeratech. Xeratech gick senare i konkurs. I mitten av april medgav Sjätte AP-fondens ordförande Lennart Jeansson att en del beslut ”blev fel” runt utnämningen, även om han vidhöll att inget formellt fel begicks.

 

Ikväll talas det i Uppdrag granskning att hela personalen på Norrporten, med respektive, flögs till Hamburg i chartrat plan för kick off på lyxhotell. Även ett coverband bjöds med på den flotta resan, där champagnen flödade. Något som Anders Wiklander menar i programmet vara den mest kostnadseffektiva lösningen. Vidare har hela Norrportens ledningsgrupp med respektive åkt till Miami för ett möte. Men när Uppdrag granskning först frågar vd Anders Wiklander hävdar han att det var en helt privat resa – innan han ändrar sig. Sex veckor efter intervjun mejlar Anders Wiklander till Uppdrag granskning att han tar tillbaka det han sagt om Miami. Han skriver att han missförstått frågan, och att ledningen fick resan betald, men att respektive betalade själva.

 

Enligt Uppdrag granskning var lönerna på Norrporten de högsta i branschen. Snittlönen i Norrporten har varit 52 000 kronor i månaden, alltså omkring 622 000 per år. Men det finns de som tjänar betydligt mer.


Runt 20 personer  – nära var fjärde anställd på Norrporten – har en taxerad inkomst på omkring en miljon om året. Ekonomichefen tjänar drygt 1,6 Mkr, informationschefen 1 Mkr, två projektledare tjänar båda 1,2 Mkr om året. Och Norrporten har två vice vd:ar – den ena med 4 Mkr, den andra med 2,4 Mkr om året i lön. Ander Wiklander har haft enligt Norrportens årsredovisningar en lön med olika former av bonusar från 2006 och framåt på mellan 6,7 och 8 Mkr om året, medan den senaste årstaxeringen visar en inkomst för Norrportens vd på 15,8 Mkr. Detta är naturligtvis orimligt. Då det gäller Nordens största bank, Nordea, med vd Christian Clausen, så har denne haft lägre lön än Wiklander.

 

I kommentar missförhållandena i Norrporten säger Carina Lundberg Markow, expert och ägaransvarig på Folksam:

– Man hamnar på en nivå som mer liknar ett flashigare finansbolag än ett traditionellt fastighetsbolag,

 

Enligt en egen källa till Fastighetsaktien har Anders Wiklander alltid ställt sin lyxbil i ett garage, en bra bit från Sundsvall, de gånger som han åkte från hemmet i Stockholm till Norrportens kontor i Sundsvall. Bilen en Mercedes 500, värd 1,2 Mkr, var han rädd för att den skulle väcka för stort uppseende i Sundsvall, därför valde Wiklander en alldaglig bil från garaget utanför Sundsvall.

 

Nu har Norrporten varit hyggliga mot Sundsvall. Norrporten, ägt av Andra AP-fonden och Sjätte AP-fonderna, har försökt bidra till att höja värdet på våra pensionspengar. Men samtidigt kommer vittnesmål om en skev företagskultur och en fartblind ledning på Norrporten. Men få vågar berätta öppet. I programmet Uppdrag granskning säger en person:

 – Om man behöver pengar, som föreningar, säger vi att då kan man fråga ”Kungen av Sundsvall” – och det är Norrporten.

 

Frågan är vad som kommer att hända med Norrporten, nu när huvudägarna Sjätte och Andra AP-fonden har misskött ägarskapet? Min lösning är att Vasakronan, med ägarna Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden, förvärvar Norrporten i en intern affär. Nu är det inte direkt Vasakronans affärsidé att äga Norrportens fastigheter, men det finns inget fastighetsbolag som är så välskött som Vasakronans under Fredrik Wirdenius ledning. Därför kan AP-fonderna vara övertygade om att det bästa sättet att förvalta AP-fondernas pensionspengar, allokerade till fastigheter, är Vasakronan, då blir det inget fiffel. Det är ingen risk med att Vasakronan säljer Norrportens fastigheter på marknaden, Wirdenius med ledningen i Vasakronan, ser till att få bra betalt.

 

Slutorden blir: Domen över död man för Anders Wiklander, kryddat med det kinesiska ordspråket: Stora män känner sig aldrig stora. Små män känner sig aldrig små.

 

Slutligen, med tanke på att Wiklander har meddelat sin avgång, vill jag även citera förre chefredaktören för di.se, Christer Mårdbrant:

Det är inte ekonomijournalisterna som avsätter vd:arna, utan det gör de själva.

 

Domen över död man (Eddan)


Fä dör,

Fränder dör

Själv dör du ävenledes

Men ett vet jag som aldrig dör

Domen över död man


(Fä=djur, fränder=vänner).