19 maj 2024
onsdag, 13 februari 2013 20:33

Cato Lein lyfter Gallerian

Skrivet av 
alt
Maria Bonnevie. Foto Cato Lein

 

alt

Hans Alfredson. Foto: Cato Lein

 

alt

Jotunheimen. Foto: Cato Lein

 

 

I morgon på Alla Hjärtans Dag,  torsdagen den 14 februari, öppnar en stor utställning på torget i Hamngatans Galleria i Stockholm med fotografen Cato Lein samt konstnärerna Ann Frössén och Eva Ede. Syftet med utställningen är att gallerians besökare ska få en betydelsefull upplevelse. Vernissage i Gallerian, Torget: kl. 17-20, torsdag 14 februari. Du är välkommen!

 

Utställningen, som avslutas klockan 18.00 söndagen den 17 februari, har titeln Vår jord och vår längtan. Förutom 53 bilder, varav 15 porträttbilder och 38 naturbilder, finns även litterära citat som vill förtydliga att vi människor ska vårda vår jord och våra medmänniskor, särskilt när jordens befolkning växer snabbt.

 

Cato Lein är en av Sveriges mest uppmärksammade porträtt- och naturfotografer. Särskilt omtalad är hans bok Blick/Sight. Flera av hans fotografier publiceras regelbundet i svensk och internationell press. Han har även förstärkt TV4:s reportageteam med stillbilder som komplement till reportagens stilistiska kvalité.

 

Genom åren har han porträtterat världens stora författare med unik skärpa och ett speciellt korn. Han är ständigt i rörelse och för att finna bestämda uttryck i alla samhällsskick tvingar han sig själv att bryta mot vedertagna fotoregler. Med stor energi får han slutligen fram bilder som ofta har en särskild ton som kan kännas sprucken och ålderdomlig. För att finna dessa uttryck arbetar han allra helst med analoga specialkameror.

 

Cato Lein är uppväxt i Kirkenes, i nordligaste Norge, nära gränsen till Ryssland och Finland. Han kom till Sverige år 1980 – men han återvänder ofta till sin hembygd för att ta bilder på storslagen natur med forsar, fjordar, midnattssol och berg – natur som helar och förvandlar vårt storstadskaos till själslugn.

 

Ann Frössén, konstnären som har vattnet som motiv, medverkar med ett antal digitala kompositioner smält samman fotografier av sina målningar samt teckningar i tusch med fotografier av forsande strömmar och vattendrag. Hon har valt världen som sin scen med utställningar i till exempel våra nordiska länder, Frankrike, Polen, Japan och Ryssland.

 

”Sviten Scenario Video formar sig till en självbiografisk berättelse om svindel, tillförsikt och kärlek till konsten. Ann Frössén har i ett antal digitala kompositioner smält samman fotografier av sina målningar samt teckningar i tusch med fotografier av forsande strömmar och vattendrag. Vatten är hennes ledmotiv – en symbol för förändringar av omvälvande slag. Men i bilddjupen med skummande hav och skira bokskogar har nu även skulpturfragment från konstens värld letat sig in: Konstakademiens slitna trappa och skulpturhallen i stora salen på École des Beaux-Arts i Paris. Det tidigare hotfulla vattentemat mjukas upp av reflexer och speglingar på Seine.” Sophie Allgårdh, konstkritiker SvD

 

Eva Ede är en mångsidig konstnär. Hon har skapat flera serier av svenska frimärken men även design av våra sedlar. Många är de böcker som hon genom åren har illustrerat med en tydlig klassisk pregnans som förtydligar böckernas innehåll. Flera av hennes kolteckningar, akvareller och oljemålningar präglas av särskilda arbetssätt. Hon föredrar att fokusera på ett tema, en teknik i taget.Om det gäller att skapa kolteckningar på papper, till exempel, framhärdar hon i den processen. Hon fullföljer arbetet för att – så långt det är möjligt – uttömma ett tema eller en teknik.