26 april 2024
tisdag, 19 februari 2013 19:44

Peab bygger på höjden i Solna

Skrivet av 
alt
Peab bygger ett U-format sexvåningshus ovanpå Huvudsta centrum.

 

Ett U-format sexvåningshus ovanpå Huvudsta centrum – det är den senaste i raden av lösningar för att bygga ut Solna på redan exploaterad mark. Peab Bostad har beviljats bygglov för kvarteret Rovan 3 med 113 lägenheter på centrumbyggnaden. Byggnaden uppförs som ett U-format lamellhus och ligger indragen på taket till centrumbyggnaden i Huvudsta. Fasaderna utförs i slätputs och färgskalan flirtar med bostadshotellets 70-talsarkitektur.

 

– Det är en byggnad som smälter väl in i omgivningen. Solna bygger flest nya bostäder per invånare men är samtidigt relativt litet till ytan. Vi är bra på den här typen av byggande, där redan exploaterad mark nyttjas utan att grönyta tas i anspråk, säger Anders Ekegren, stadsbyggnadskommunalråd i Solna stad.

 

Att bygga på höjden med hus som placeras på befintliga konstruktioner är något som blir allt vanligare i Solna. För närvarande bygger Wåhlins om det gamla WM Data-huset i Jungfrudansen till bostäder med bland annat exklusiva radhus på taket. Och nyligen fick Peab fått klartecken för byggandet av fem infällda flerbostadshus på köpcentrum Mall of Scandinavia, där det också planeras för radhus på taket.