25 april 2024
torsdag, 21 februari 2013 17:19

Aberdeen säljer i Marievik till AMF

Skrivet av 
alt
Efter att ha sålt 40 000 kvm har Aberdeen kvar 30 000 kvm i Marievik.

 

alt

Magnus Kenning, transaktionsansvarig på Aberdeen.

 

alt


































Mats Hederos, vd AMF Fastigheter, ser till att bolaget ökar sitt värde klokt.  Foto Cato Lein.



Aberdeen Property Funds SICAV-FIS Pan-Nordic säljer fastigheterna Marievik 23 och Marievik 26 i Stockholm. Köpeskillingen är cirka 1,3 Mdr kr. Fastigheterna inrymmer drygt 40 000 kvm kontor. Köpare är AMF Fastigheter.

 

– Försäljningen av dessa två fastigheter i Marievik är ett kvitto på att Aberdeens aktiva förvaltning ger resultat. Vi har under en period på fem år sänkt vakansen från 27 procent till

4,5 procent med stigande hyror. Vi är glada att kunna lämna över fastigheterna till AMF för långsiktig förvaltning och ser fram emot att fortsätta vårt samarbete kring utvecklingen av framtidens Marievik. Vi koncentrerar oss nu på utvecklingen av våra fem kvarvarande fastigheter i Marievik och hoppas kunna återkomma med ytterligare färdigutvecklade kontorsfastigheter till marknaden, säger Magnus Kenning, transaktionsansvarig på Aberdeen. MAQS och Leimdörfer har varit Aberdeens rådgivare vid försäljningen.

 

I ett samtal med Magnus Kenning säger han att Marievik har en stark framtid eftersom området alltmer blir en del av innerstaden. Aberdeen pannordiska fastighetsfond köpte i januari 2008 cirka 70 000 kvm kontor i Marievik. Säljare var Whitehall Street Real Estate Funds och Niam Fond III som ägde portföljen till lika delar. Priset var då 2,1 Mdr kr, motsvarande cirka 30 000 kr/kvm. Nu säljer Aberdeen för 32 500 kr/kvm till AMF Fastigheter. Det är en bra affär säger Magnus Kenning och hänvisar till att Aberdeens fond har haft stora intäkter under de dryga fem år som fonden ägt fastigheterna.

 

Det var Prifast och dess vd Kjell-Åke Dahlström som utvecklade Marievik under åren 1995-1997.

 

Aberdeens pannordiska fond förvaltar fastigheter för drygt 4 Mdr kr, en portfölj som består av, förutom de fem fastigheterna i Marievik, även av två fastigheter i Göteborg (Kanold och i Gamlestaden) samt en fastighet på Södermalm, Tobaksmonopolet, som har blivit Sthlm Design District, utvecklad av Equator. SF