25 april 2024
fredag, 22 februari 2013 18:15

IVA:s nya Wallenbergsal invigd

Skrivet av 
alt
Efter sju månaders ombyggnad är IVA:s nya Wallenbergssal på Grev Turegatan 16 invigd. Foto: Anders Nylander.

 

alt

Märta Friman från White har varit ansvarig för inredningen av den nya Wallenbergssalen.

 

alt

Lars Fog, IVA:s fastighetschef.

 

alt

IVA:s välkända entré på Grev Turegatan 16.

 

Idag nyinvigdes Wallenbergsalen på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) på Grev Turegatan 16 i centrala Stockholm. På sju månader har salen byggts om från grunden. Till skillnad från tidigare då salen hämtade sin inspiration från det brittiska parlamentet är den nya salen mer som ett auditorium med en ljusare och mer öppen planlösning, utrustad med toppmodern teknik. Salen har också vänts 180 grader för att skapa en lugnare och bättre mötesmiljö, där scenen är i bortre änden från ingången sett. White Arkitekter, under ledning av Märta Friman, har svarat för ritningar, materialval, ljus och inredning. För formgivningen av salens nya fåtöljer har inredningsarkitekten Åke Axelssons signatur.

 

Under invigningsceremonin hälsade Leif Johansson, IVAs preses (ordf. Ericsson och tidigare vd för Volvo), välkommen och Peter ”Poker” Wallenberg klippte bandet. Därefter presenterade IVAs vd Björn O. Nilsson den nya salen tillsammans med Whites Märta Friman och IVAs fastighetschef Lars Fog. Slutligen höll Anna Valtonen, rektor för den globalt topprankade Designhögskolan i Umeå, ett anförande om industridesign och vikten av samarbeten med näringsliv och gränsöverskridande fysiska möten för att utveckla nya produkter. Något som förhoppningsvis kommer att ske många gånger i den nya Wallenbergssalen.


Lars Fog berättade att IVA har ägt fastigheten på Grev Turegatan 12-16 sedan 1919. Denna fastighet, som uppfördes 1899, omfattar drygt 11 000 kvm. I byggnaden finns fyra större mötesrum vilka är Bankettsalen, Rausingrummet, Wallenbergsalen och Wenströmsalen. Därutöver finns det totalt sex mindre mötesrum.


Fakta

IVAs konferenscenter i Stockholm arrangerar varje år runt 1 200 konferenser och möten, med runt 35 000 deltagare. Den största möteslokalen, Wallenbergsalen, invigdes ursprungligen för exakt 30 år sedan, den 22 februari 1983.

 

Den nya salen har en inredning i nordisk stil. Genomgående har använts svenska material som kalkstensgolv från Borghamn, väggar klädda med akustikpaneler i laserskuren ask (från Vättern strax söder om Vadstena) och fåtöljer i askfanér med nötskinn (återanvänt från de tidigare fåtöljerna). För akustikens skull har golven klätts med en särskild filt, som ger en god ljuddämpning av den annars hårda och ljudrepellerande kalkstenen.

 

Märta Friman, arkitekt White, har tagit fram Wallenbergssalens nya planlösning där nivåskillnaderna jämnats ut och fått mer öppet uttryck. Viktigt i detta sammanhang är de nya stolarna med sina skulpturala former, som White har tagit fram i samarbete med inredningsarkitekten Åke Axelsson.

 

Enligt Lars Fog, fastighetschef IVA, har Wallenbergssalen en skärmvägg för bildvisningar är av senaste teknik (LPD). I taket finns ett så kallat dagsljussegel, med vilket ljus och färgtemperatur kan styras och synkroniseras med skärmväggen.