25 april 2024
onsdag, 20 mars 2013 10:41

Vallentunas starke man gynnar hustruns tomtaffärer

Skrivet av 
alt
Örjan Lid anklagas för gravt maktmissbruk.

 

Vallentunas kommunalråd Örjan Lid (M) anklagas inte bara för att ha styrt ett beslut som gett hans fru möjlighet att göra ett fastighetsklipp på över 100 Mkr. Han ska dessutom ha verkat för att göra hans hustrus Ulla Lids fastighetsaffärer mer lönsamma genom att stoppa industriutbyggnader i kommunen.

 

Stadsbyggnadskontoret har haft en projektering om att bygga ut industriområdet Påtåker i Vallentuna, vilket skulle ha skapat över 100 nya jobb. Men planerna stoppades i sista stund av Örjan Lid, vilket ökade värdet på hans hustru Ulla Lids intilliggande villatomter, vilka nu är ute på marknaden för pågående försäljningar. Dessa tomter som nu säljs för cirka 1,4 Mkr/styck, har enligt Svensk Fastighetsförmedling, särskilt låga anslutningsavgifter. Sic! Exploatör av tomtområdet för cirka 70 villor är Påtåker Fastighets AB där Örjan Lids hustru, Ulla Lid, är vd.

 

För TV4 News berättar Vallentunas före detta plan- och exploateringschef Kristina Gewers, att kommunen hade ett uppdrag att i Påtåker utveckla ett arbetsområde.


Nya uppgifter har nu kommit fram att Örjan Lid hade blivit rasande över att planerna hade tagits fram och han skällde ut två chefstjänstemän från samhällsbyggnadsnämnden och genom ett jävsbeslut (?) stoppade Lid helt planerna på en utbyggnad av industriområdet.


Nu framträder före detta chefer i samhällsbyggnadsnämnden i Vallentuna, ej namngivna, och anklagar i TV4 kommunalrådet Örjan Lid för maktmissbruk för att tjäna egna pengar.


Kritiken mot Lid har pågått i flera år. Enligt fackförbundet Vision har 28 chefer lämnat kommunen de senaste tre åren. I mars 2012 hade kommunens arbetsutskott föreslagit Lid som ny kommundirektör!, förutom sysslan som kommunalråd. Men redan i juni 2012 drog arbetsutskottet tilllbaka förslaget efter intern kritik. Någon gång borde Vallentunas starke man ge med sig, som kommunalrådet i TV-serien Svinarps starke man, sades det i korridorerna.


I en kommentar kan sägas att efter de här affärena är det knappast troligt att Lid kan förlänga sitt mandat efter valet hösten 2014, om han inte avgår före dess för att istället påta i jorden med Påtåker Fastighets AB. SF