24 april 2024
måndag, 25 mars 2013 19:26

Akademiska Hus satsar 550 Mkr i Frescati

Skrivet av 
alt
Det blir ett nytt Arrheniuslaboratoriet i Frescati.

 

Akademiska Hus investerar just nu över 550 Mkr i Stockholms universitets campusområde Frescati. Det är Arrheniuslaboratoriet som expanderar med en helt ny byggnad samtidigt som en ny, smart energilösning installeras som ska försörja en stor del av campus med värme och kyla. Inflyttning i de nya lokalerna respektive driftsättning av marklagret är beräknat till våren 2015.

 

Stockholms universitet vill stärka sin attraktionskraft genom att samla all sin verksamhet inom den Biologiska sektionen till ett och samma ställe. Akademiska Hus bygger därför en helt ny byggnad i direkt anslutning till det befintliga Arrheniuslaboratoriet, som ingå i ett kluster av laboratorieintensiva anläggningar inom universitetets biologiska och kemiska forskning. Den nya byggnaden får en total yta på 16 500 kvm och kommer att innehålla kontors- och labbmiljöer men även flera avancerade växtklimatkammare.
 

I samband med nybyggnaden satsar Akademiska Hus även på en ny samlad energilösning för värme och kyla som ska försörja hela Arrheniuskvarteren. Energilösningen baseras på ett marklager med cirka 150 borrhål och bedöms kunna minska den köpta fjärrvärmen med 5 000 MWh per år.