23 april 2024
tisdag, 26 mars 2013 15:21

Wingårdh och Celsing tävlar om Nobel Center

Skrivet av 
alt
Nobel Center, om 17 000 kvm för 1,2 Mdr kr, ska stå klart på Blasieholmen år 2018.

 

alt

Arkitekt Peter Ohrstedt är projektledare för Nobel Center.

 

 

Av Birgitta Fröjdendahl

 

Nyligen blev det klart vilka som får vara med i slutomgången i tävlingen att få rita Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm. Bland de tolv märks två svenska kontor; Johan Celsing från Celsing och Gert Wingårdh från Wingårdh Arkitektkontor.


De övriga tio nominerade till slutomgången är:

  • Kim Herforth Nielsen – 3XN, Danmark
  • Bjarke Ingels och David Zahle – BIG, Danmark
  • David Chipperfield – David Chipperfield Architects, England/Tyskland
  • Jaque Herzog, Pierre de Meuron och Ascan Mergenthaler – Herzog & de Meuron, Schweiz
  • Anne Lacaton och Jean-Philippe Vassal – Lacaton & Vassal Architectes, Frankrike
  • Lene Tranberg – Lundgaard & Tranberg Arkitekter, Danmark
  • Marcel Meili och Markus Peter – Marcel Meili, Markus Peter Architekten, Switzerland
  • Rem Koolhaas och Ellen van Loon – OMA, Nederländerna
  • Kazuyo Sejima och Ryue Nishizawa – SANAA, Japan
  • Kjetil Thorsen – Snøhetta, Norge


Det har varit en stor tävling med hela 140 arkitektkontor som skickat in sina bidrag, varav cirka 40 från de nordiska länderna, cirka 70 från Europa och cirka 30 från övriga världen.

 

Finansiering av Nobel Center för 1,2 Mdr kr, omfattande cirka 17 000 kvm, är nu snart klar enligt Lars Heikensten, Nobelstiftelsens verkställande direktör:

– Tävlingen kommer att inledas först då merparten av finansieringen är säkerställd. Positiva diskussioner förs med flera donatorer och vi har goda förhoppningar om att under året kunna säkra den finansiering som krävs för att inleda arkitekttävlingen och genomföra projektet.

 

I februari i år vid en pressträff nämnde Lars Heikensten att stiftelsen hade säkrat 500 Mkr, varav 350 Mkr från Familjen Erling-Persson stiftelse.

 

Nobelstiftelsen räknar med att projektet ska invigas under år 2018. I byggnaden ska det finnas ett kontor Nobelstiftelsen tillsammans med publika rum för museiverksamhet, utställningar, vetenskapliga konferenser och möten samt ett bibliotek, en restaurang, ett kafé och en butik.

 

Projektledare för byggnationen är arkitekt Peter Ohrstedt, före detta projektchef på SFV. Vid pressträffen i februari sa han:

– Vi hoppas att det kan bli en märkesbyggnad, en symbol både för Nobel och för Stockholm, och ett signum i hela världen.


Nobel Center ska uppföras på östra sidan av Blasieholmen, nära Nationalmuseum. På platsen finns i dag två fula hamnskjul, drygt 100 år gamla, som används av Waxholmsbolaget som servicelokaler. Dessa skjul kommer att rivas, men däremot ska det intilliggande tullhuset, uppfört 1876, bevaras.