1 juni 2023
tisdag, 09 april 2013 16:42

Nya Hötorgshallen öppnar på torsdag

Skrivet av 
alt
Taylors and Jones är nya i Hötorgshallen med femtusen meter olika sorters korv att välja bland!

 

alt

Den nya Hötorgshallen har byggts om för 150 Mkr. Foto: Lennart Johansson


 

alt

Nya Hötorgshallen har en ny entré från Hötorget.

 

Nu på torsdag är det efterlängtad premiär för den ombyggda och uppgraderade Hötorgshallen. Ombyggnationen av saluhallen, om cirka 10 000 kvm, har pågått i nära två år. Den nya Hötorgshallen har fått ett större övre plan och ett ljusare och ett uppgraderat nedre plan.

 

För drygt ett år sedan invigdes det nya och större Systembolaget på det övre planet. I stort sett har saluhallen varit öppen under hela ombyggnadstiden. På nedre plan är att det som tidigare samma butikerna, vilka erbjuder fisk, kött och internationella specialiteter, dock har de flyttat några meter samtidigt som några butiker har fått nya barserveringar.

 

På övre plan finns de nio nya butiker. De är Jämtlands matambassad, Gateau (stenugnsbageri), Tokyo Dinner, Espresso House, Sandins Frukt & Grönt, Taylors & Jones (engelska färska korvar), Gelato bar (italienskt kaffe och glass), Sandy’s (kafé) samt butiken Italienska delikatesser.

 

I den nya Hötorgshallen har de tekniska installationerna ersatts för att möta framtidens myndighetskrav vad gäller säkerhet, tillgänglighet, hälsa, energi och miljö. En viktig del i projektet har varit att energieffektivisera hela fastigheten, vilket har lett till en minskad energiförbrukning om cirka 35 procent.

 

Hötorgshallens över 2 miljoner besökare om året har således fått en större saluhall samtidigt som det övre planet ligger i direkt anslutning till Hötorget.

 

Ombyggnationen, omfattande cirka 10 000 kvm, har haft Fastighetskontoret som beställare och Skanska som generalentreprenör. WSP har varit projektledare och Cedervall har varit arkitekt. Totalt har ombyggnationen kostat cirka 150 Mkr.

 

Innan den första saluhallen byggdes på 1880-talet var Hötorget indelat i två avdelningar. Den södra delen kallades Månglartorget där det såldes kött, fisk, grönsaker, blommor och enklare charkuterivaror. Den norra delen kallades Bondetorget, där sortiment varierade med årstiderna. Även mjölk och hö fanns att köpa. Hömarknaden fanns kvar till år 1856 då den flyttade till Norrmalmstorg.

 

Den första Hötorgshallen uppfördes på 1880-talet, en hall som revs år 1953 och den nya hallen, som byggdes efter ritningar av arkitekten David Helldén, stod klar 1958. Sedan dess har saluhallen genomgått ett flertal ombyggnationer och i anslutning till hallen stod SF:s Filmstaden Sergel klar år 1995. BF