26 april 2024
söndag, 21 april 2013 19:50

Kjellander + Sjöbergs ”mini-Manhattan” på Kungsholmen

Skrivet av 
alt
Kjellander + Sjöberg, Tobin Properties och Ebab bygger på Kungsholmen.

 

Kjellander + Sjöberg utvecklar tillsammans med landskapsarkitekten Urbio, fastighetsägaren Tobin Properties och fastighetsutvecklaren Ebab ett nytt infill-bostadshus på Kungsholmen i Stockholm. Projektet, Paradiset 19-21, uppförs på Nordenflychtsvägen och syftar till att kombinera den befintliga miljön med bebyggelse som förtydligar och utvecklar stadsstrukturen vidare. Det är en byggnad som är gestaltad för att passa in i stadsdelen med lokal förankring samtidigt som nya kvalitéer tillförs.

 

Projektet beskrivs som ett följsamt ”mini-Manhattan” som landar i stadskvarteret och bygger ett levande gaturum med lokaler i entréplanet och inbjudande verksamheter med expressiv stadskänsla.

 

Det arkitektoniska uttrycket har delvis en klassisk delning som finns i Stockholms innerstadsmiljöer – gatuplanets kommersiella lokaler, en huvudvolym därpå samt högst upp indragna takvåningar. Helheten blir dock allt annat än traditionell utan sammantaget ett kreativt nytänkande projekt som bygger på en serie kuber staplade på varandra, förskjutna i djupled.