26 april 2024
söndag, 21 april 2013 19:57

AFA köper HSB:s hk

Skrivet av 
alt
AFA köper Smultronet 6 på Kungsholmen av HSB.

 

alt

Kristina Sawjani, transaktionsansvarig på AFA Fastigheter.

 

AFA Fastigheter har tecknat avtal med HSB om förvärv av HSB:s huvudkontor, Smultronet 6 på Fleminggatan 39-43. Fastigheten genomgår en total ombyggnation som färdigställs i samband med tillträdet.

 

Byggnaden uppfördes ursprungligen 1939-40 av HSB och har alltsedan dess fungerat som huvudkontor. HSB är den största hyresgästen och hyr totalt cirka 82 procent av fastighetens cirka 11 500 kvm. Catella Corporate Finance har agerat rådgivare åt säljaren HSB. AFA Fastigheter har anlitat Danowsky & Partners och KPMG.

 

– Fastigheten är ett bra komplement till vårt nuvarande bestånd, med ett bra läge på Kungsholmen. Vi får också en bra, stabil och långsiktig hyresgäst, vilket är förenligt med vår egen investeringsfilosofi, säger Kristina Sawjani, transaktionsansvarig på AFA Fastigheter.

 

– Försäljningen är ett led i en tydligare fokusering på vår kärnverksamhet, produktion av bostadsrätter till HSB:s medlemmar. Det är vidare positivt med en långsiktigt agerande hyresvärd för HSB:s verksamheter i Stockholm, säger Matias Lindberg, vd på HSB ProjektPartner AB

 

I en kommentar kan sägas att HSB säljer sitt huvudkontor beror med all sannolikhet på att HSB behöver kapital eftersom koncernen som under de två senaste åren, 2012 och 2011, har gjort svaga resultat om 49 Mkr respektive 43 Mkr. Även i balansen var skulderna drygt 3 Mdr kr med ett eget kapital om 840 Mkr, varav 608 Mkr fanns i en dispositionsfond.

 

Priset för fastigheten är inte publikt men bör ha varit nära 500 Mkr, motsvarande drygt  40 000 kr/kvm, med en initial direktavkastning om cirka 5 procent.  Nu har således HSB frigjort nytt kapital för sin bostadsproduktion.

 

Fastigheten har tagit en lång tid att sälja och att det var AFA Fastigheter som förvärvade den kom inte som överraskning eftersom AFA sedan tidigare äger ett mycket stort bestånd på Kungsholmen, om totalt cirka 93 000 kvm, framförallt Gångaren 14, 15, 16, 19 och 20. SF