26 april 2024
onsdag, 24 april 2013 19:17

White ritar åt Besqab i Norra Djurgårdsstaden

Skrivet av 
alt
Huset är vinklat för att ge maximala utblickar.

 

alt

Självbärande balkonger längs hela fasaden på innergården ger rejäla uterum till varje lägenhet.

 

alt

Parkhuset är ett lägre trähus som vänder sig mot Husarviken.

 

White har vunnit uppdraget att utforma 85 lägenheter i kvarteret Brofästet, Norra Djurgårdsstaden för byggherren Besqab. 

Brofästet är nästa etapp inom projektet Norra Djurgårdsstaden och omfattar drygt 500 lägenheter. Området möter Kungliga Nationalstadsparken och Husarviken i norr och gasverkens kulturhistoriska bebyggelse i söder. Whites förslag förstärker den omgivande miljön i den nya bebyggelsen och tar till vara de vyer som finns på platsen. 

Planlösningarna är effektiva, och begränsade husdjup ger ljusa lägenheter. Husen är indragna för att skapa förgårdar i olika nivåer ner mot Husarviken med uteplatser, planteringar och cykelparkering. Självbärande balkonger längs hela fasaden på innergården ger rejäla uterum till varje lägenhet. Balkongerna är dessutom saxade i plan för att skapa utblickar mot Nationalstadsparken. 

Parkhuset är ett lägre trähus som vänder sig mot Husarviken och Norra Djurgårdens kulturlandskap. Huset är vinklat för att ge maximala utblickar från gården och kvällssol på alla uteplatser samt balkonger. Fasaderna mot Husarviken och gården är i trä, en horisontell fjällpanel målad i dova kulörer. Mot gatan är fasaden i tegel, där horisontella tryckta fogar och fönsterband samspelar med träpanelen.

Ambitionerna är höga när det gäller hållbarhet och låg energiförbrukning för projektet. Byggstart är planerad till 2016 med inflyttning för de första boende under 2018. Miljöstadsdelen Norra Djurgårdsstaden är ett av Europas mest omfattande stadsutvecklingsområden.