Skriv ut denna sida
onsdag, 15 maj 2013 00:00

Grand opening för Nya Hornstull

Skrivet av 
alt

Överst: Entrébyggnaden till det nya stadsdelscentrumet Hornstull. Nederst: från vänster

Carl-Johan Bonnier, styrelseordförande Bonnierkoncernen och Stefan Fröjdendahl,

chefredaktör Tidningen Fastighetsaktien, samtalade om en framtid som potentiella partners.                                                   

 

alt

Från vänster: Thomas Tranberg, chef fastighetsutveckling och Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter.       

 

alt

Att invigningen fungerade perfekt gladde marknadschef Miranda Jensen, Bonnier Fastigheter.          

 

alt

 Regina Kevius, Stockholms stadsbyggnadsråd, berömde Bonnier Fastigheter för det nya stadsdelscentrumet. 


 

 

alt

Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region och Marie Mannholt, som tillsammans med TAM Retail har ansvarat för utvecklingen för Hornstulls utbud av retail.     

 

 

alt

Särskilt lycklig var Christian Merkel, ansvarig arkitekt för Hornstull på Wester+Elsner.

 

alt

Jens Linderstam på Aberdeen har nyligen skapat ett nytt handelskvarter vid Stureplan.                                          

 

alt

Restaurang Gaffel & Knivsöder blir förmodligen en mycket populär restaurang. 

 

 

alt

Per Uhlén är styrelseordförande för Bonnier Fastigheter.

 

alt

Handelsplatsen Hornstull omfattar totalt 11 000 kvm.

 

alt

Anneli Wallin från AW.DECO lyckades göra dekorationerna under invigningen till en "success story".

 

alt

Marie Wirth från Blachere Illumation fann rätt belysningsteman under invigningen.

 

alt

Under fredagen lanserades Hornstulls honey amber som är ett samarbete mellan Hornstulls

bryggerisällskap och Pang Pang brewery.


 

alt

En strid ström människor utanför den nya handelsplatsen. I bakgrunden, till höger, syns Sågen 19, en stor

kontorsbyggnad som Bonniers Fastigheter totalrenoverade under åren 2007-2009.

 

alt

Hornstull var länge endast en knutpunkt som på bilden från år 1950. Foto: Pressens Bild.

 

 

Av Stefan Fröjdendahl


Aldrig hade det varit så många vid Hornstull som under fredagen då Bonnier Fastigheter invigde den nya handelsplatsen Hornstull med 39 butiker, 3 stora restauranger, ett flertal kaféer, som nu kompletterar och fullbordar stadsdelscentrumet Hornstull.


Många hade kommit till Bonnier Fastigheters invigning i restaurang Gaffel & Knivsöder, som även passade på att lansera det nya Hornstull-ölet. Hornstull har aldrig haft ett komplett centrum förrän nu. Totalt omfattar handelsplatsen 11 000 kvm och Stockholms stad har skapat två nya torg samtidigt som SL har uppgraderat sin tunnelbanestation enligt sitt koncept ”Mötesplats SL”. Sedan tidigare har även Bonnier Fastigheter utvecklat cirka 13 000 kvm moderna kontor i området.

 

Arbetet med att utveckla stadsdelscentrumet Hornstull startade på allvar när Bonnier Fastigheter år 2008 förvärvade de två fastigheterna Bulten 19 och Sågen 19 vid Hornstull av John Mattson Fastighets AB. Men redan två år tidigare hade arkitekterna Wester+Elsner påbörjat planeringen av det nya Hornstull, berättar arkitekt Christian Merkel.

 

Det har tagit fem år och det är utmärkt för att vara Sverige. Men det har inte alltid gått på räls, berättade Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter, i sitt invigningstal. Ett problem har varit att Hornsgatan aldrig har varit avstängd, ett annat har naturligtvis varit att planerna överklagades. Nu är allt på plats och investeringen är både långsiktig och säker för Bonnier Fastigheter. Eller för att citera Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

– Den här investeringen är kassaskåpssäker.

 

När städer växer är fastighetsinvesteringar i knutpunkter värdeskapande. Hornstull växer så det knakar. I närområdet bor cirka 30 000 personer, cirka 3 000 arbetar där och cirka 30 000 resenärer passerar Hornstull varje dag. Hornstull har sin egen kultur. New York Times har kallat Hornstull för ett inneställe eller för ”a hipster paradise”.

 

Regina Kevius, Stockholms stadsbyggnadsråd, tackade Bonnier Fastigheter i sitt invigningstal för att bolaget på några få år hade skapat Hornstull till en attraktiv mötesplats med närhet till butiker, mysiga restauranger och kommunikationer. Resultatet är ett lyft för hela Södermalm och för de som bor och arbetar i kvarteren samt för alla de som dagligen passerar Hornstull på väg till och från jobbet.

 

Kevius påminde även om att Hornstull alltid har saknat ett egentligt centrum och hon beskrev historien om Hornstull från medeltiden. Den västligaste delen av Södermalm hade sedan medeltiden kallats Horn, ett namn som syftade på Åsöns spetsiga västra udde. När sedan stadstullen förlades till området, i samband med byggnationen av en flottbro över till Liljeholmen på 1660-talet, kom den naturligt nog att kallas Horns tull, ett namn som snart kom att skrivas ihop och överleva tullens avskaffande 1810.

 

Nu är nya Hornstull klart. Hornstull, som tidigare endast varit en knutpunkt, är nu ett av Stockholms snabbast växande stadsdelscentrum.

 

 

 

Senaste från Redaktionen