Skriv ut denna sida
torsdag, 02 maj 2013 15:22

Tunneln Maria sänktes i Riddarfjärden

Skrivet av 
alt

Tunneln fick namnet Maria och Trafikverkets kommunikatör Maria Westman fick äran att önska det allra bästa för fortsättningen och krossade en flaska champagne mot sin namne.

 

 

Redan klockan 07.00 på Valborgsmässoafton fanns en publik på kajen vid Riddarholmen som åsåg när en 100 meter lång tunneldel sänktes ned i Riddarfjärden. Denna långa tunneldel är den första av tre som ska ned på botten, där den ska ligga i minst 120 år. Efter många års av förberedelser är det nu dags för 20 000 ton pendeltågstunnel att komma på plats i vattnet.

 

Ett internationellt team med dykare och tunnelexperter arbetar på land och i vattnet med att ansluta tunneldelen till berget under Söder Mälarstrand.


Från det att vatten börjar pumpas in i tunneldelen tar det cirka 3-4 timmar till dess att den är under ytan. Arbetet är komplicerat. Därefter tar det ungefär en vecka innan allt arbete under vattnet är färdigt och tunneldelen är ansluten till berget vid Söder Mälarstrand.

 

Under 2013 påbörjas också återställandet av de båda kajerna på Söder Mälarstrand och Riddarholmen. När Citybanan är klar 2017 får pendeltågen egna spår i en sex kilometer lång tunnel. Övrig tågtrafik fortsätter på de nuvarande spåren.  Med detta fördubblas spårkapaciteten och alla tåg kan gå tätare och punktligare. Byten går smidigare tack vare de nya stationernas närhet till buss och tunnelbana. Trafikverket bygger Citybanan i nära samarbete med Stockholms stad, Stockholms läns landsting och SL.

 

I en kommentar kan sägas att jag projektledde en SOU-publikation som på konsult på Norstedts tryckeri i början av 90-talet. Denna Statens offentliga utredning (SOU) handlade om att det bästa vore att ha en tunnel under Riddarfjärden för att lösa problemen med järnvägsspåren till Centralen (Getingmidjan). Kommittén bestod av en äldre arkitekt och pensionerade statsråd. Privat kallade sig kommittén för senilkommittén. Men trots namnet fick denna kommitté rätt, ett kvarts sekel senare. SF.

Senaste från Redaktionen