26 april 2024
måndag, 06 maj 2013 15:47

NCC får miljarduppdrag av SL

Skrivet av 
alt

Norsborgsdepån kommer att underlätta för SL.

 

NCC har fått i uppdrag att bygga en verkstadsanläggning i Storstockholms Lokaltrafiks (SL) nya tunnelbanedepå i Norsborg för SL:s nya tunnelbanetåg. Uppdragsgivare är SL och entreprenaden genomförs i form av en samverkansentreprenad. Ordervärdet uppgår till

1 021 Mkr och ordern registreras i andra kvartalet 2013.

 

Den nya tunnelbanedepån ska stå klar under hösten 2016 och utgör en del av SL:s trestegspaket för att förbättra och förtäta trafiken på Röda linjen. Upprustningen består av nya längre tunnelbanetåg, ett nytt signalsystem samt en ny modern depå.

 

Den nya depån byggs inom SL:s spårområde i anslutning till Norsborgs tunnelbanestation. Projektet omfattar en verkstadsdepå för tunnelbanan med verkstadsplatser och kontor ovan jord, tvätthall för tåget i berget samt anläggning av spår, el, signalsystem och tele både ovan jord och i bergrum. Markarbetena beräknas starta juni 2013 för att därefter övergå i anläggningsarbeten med själva betongtunneln.

 

Depån kommer att ge SL möjlighet att placera vagnar i Norsborg, vilket gör att de är vid ändstationen där de behövs när trafiken startar. Idag körs tomma tåg från Nyboda (Liljeholmen) ut till ändstationerna.