2 oktober 2023
måndag, 26 augusti 2013 20:09

Tellus Tower, norra Europas högsta bostadshus

Skrivet av 

 

alt
Tellus Tower blir ett väl synligt landmärke.

 

alt

Även den stora grannfastigheten, Ericssons fd huvudkontor,

ska byggas om till bostäder av Alm Equity.

 

alt

Sten Nordin (M), finansborgarråd och Regina Kevius (M), stadsbyggnadsborgarråd.

 

alt

Mattias Roos, vd SSM Bygg & Fastighets AB.

 

alt

De fem nedersta våningarna ska innehålla restauranger, butiker, kaféer, förskola.

 

 

alt

Situationsplanen kring Timotejen 17.

 

Nu gör SSM ett nytt försök att på egen fastighet, Timotejen 17, vid Telefonplan, bygga 340 bostäder i norra Europas högsta byggnad som ska kallas Tellus Tower. Gert Wingårdh på Wingårdhs Arkitektkontor AB är arkitekten bakom gestaltningen av Tellus Tower.

 

På pressmötet under måndagen förklarade Sten Nordin (M), finansborgarråd, att det inte handlar om att bygga det högsta huset. Det är inte frågan om en stadskamp. (Älvstranden Utveckling planerar att uppföra en bostadsskrapa om 201 meter på Karlavagnsplatsen på Lindholmen i Göteborg för cirka 2 Mdr kr.)

 

Den 5 september väntas Stockholms stadsbyggnadsnämnd fatta beslut om att påbörja detaljplanearbetet för Tellus Tower. Huset ska, enligt förslaget till detaljplan, bli 75 våningar, vilket motsvarar en höjd om 225 m. Totalt kommer projektet att inrymma 340 lägenheter om 1-3 rok.

 

Huvudägare och styrelseordförande i SSM Bygg & Fastighets AB är Ulf Morelius, som tidigare var vd för bolaget, men som i september 2012 ersattes av Mattias Roos från NCC.

 

Det är dyrt att bygga bostadsskrapor. Särskilt dyrt blev det när Turning Torso om 190 meter färdigställdes med en förlust om cirka 0,5 Mdr kr. Men Turning Torsos vridna huskropp blev omständlig och kostsam eftersom fastigheten byggdes för kontor.

 

Nu är bostadsbristen stor i Stockholm och behovet att små lägenheter är stort. Därför satsar SSM på yteffektiva bostadsrätter om 1-3 rok. De 340 lägenheterna ska omfatta cirka 20 000 kvm BOA i 70 våningar. Det totala projektet är på 35 000 kvm BTA eftersom de fem nedersta våningarna ska innehålla restauranger, butiker, kaféer, förskola. Överst på taket ska det finnas en gemensam pool och en skybar.

 

På en fråga till Mattias Roos, vd SSM, svarade han det att det inte går att säga hur dyrt projektet blir, men han menade att 1,5 Mdr kr inte räcker, trots att det skulle motsvara en byggkostnad om cirka 43 000 kr/kvm. Projektet är planerat att byggstartas under tredje kvartalet 2016 med inflyttning under fjärde kvartalet 2019.

 

År 2019 kan Alm Equitys projekt med grannfastigheten Timotejen 11, (fd Ericssons huvudkontor) vara färdigställt med 600 bostäder. Men om försäljning går trögt på grund av prishinder eller stor konkurrens, kan både SSM och Alm Equity reducera risken genom att vid en tredimensionell fastighetsuppdelning upplåta en del bostäder som hyresrätter.

 

Två nöjda borgarråd, Sten Nordin och Regina Kevius var med på presskonferensen, nöjda eftersom det är efterlängtat att stora bostadsprojekt planeras.

 

– Det är mycket glädjande att Stockholm fortsätter att växa och det möts med nya spännande projekt. Tellus Tower kommer bli ett landmärke för Stockholm i den moderna stadsdelen Telefonplan, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M).

 

– Det här förslaget kommer att bidra till att Telefonplan får fler bostäder, mer varierad arkitektur och blir ännu mer populärt. Tellus Tower kommer även erbjuda såväl stockholmare som turister en fantastisk utsikt från en restaurang och skybar högst upp, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

 

– Genom Tellus Tower skapas möjlighet att ta ett samlat urbant grepp för de delar av Telefonplan/Midsommarkransen som ligger närmast trafikleden. Med en större bostadsetablering i befintlig och ny bebyggelse skapas också möjlighet till ett helhetsgrepp kring de gröna och urbana rum som länkar Midsommarkransen till stadens cykelstråk ochomgivande stadsdelar, säger Karolina Keyser, stadsarkitekt Stockholms stad.

 

I en kommentar kan sägas att Tellus Tower kommer att synas från många håll i Stockholm. Det har under de senaste åren färdigställts ett stort antal bostäder vid Telefonplan, i ett område som kallas Stockholm Creative District.

 

Tellus Tower blir således ett landmärke i Stockholm Creative District, genom de nyligen antagna planera om drygt 1 000 nya bostäder. SF